• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  13.04.2021

Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK

 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na 102. sjednici, koja je održana 12. aprila 2021.godine usvojila je Informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 s prijedlogom Naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva. Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva donose se sa rokom važenja od 14 dana, računajući od dana 12. aprila, koji se utvrđuje kao dan početka primjene ovih Naredbi.

Dozvoljeno je okupljanje osoba na određenom prostoru pod uvjetima da ne bude više od 20 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru. Obavezna je fizička distanca od najmanje 2 m između osoba, osim članova istog domaćinstva, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Kretanje stanovništva na području Zeničko-dobojskog kantona je ograničeno u vremenu od 21,00 sat uvečer do 05,00 sati ujutro narednog dana. Izuzimaju se svi zaposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19, zaposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Zaposlenici koji su uključeni u provođenju mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19 na području Zeničko-dobojskog kantona i zaposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavca za kretanje u vremenu od 21,00 sat uvečer do 05,00 sati ujutro narednog dana.

Također, zabranjuje se održavanje svadbi i drugih proslava, te rad kladionica, izuzev online klađenja.

Zabranjuju se i sportsko rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru, izuzev treninga i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju na takmičenjima na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.

Poslovnim subjektima koji imaju organizovane igraonice za djecu naloženo je da obustave rad.