• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.12.2020

Policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK posjetio Općinu Maglaj

 

Policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) Semir Šut danas je posjetio Općinu Maglaj na poziv načelnika Mirsada Mahmutagića. Sastanku je prisustvovao i komandir Policijske stanice Maglaj, Alen Mušić.

Razgovarali su o trenutnom stanju po pitanju migrantske krize, stanju kriminaliteta, javnom redu i miru, kao i bezbjednosti saobraćaja.

Semir Šut, policijski komesar istakao je da je stanje po pitanju kriminaliteta povoljno, te da u ovom momentu nema teških krivičnih djela.

„Mi smo iskoristili današnji sastanak i zahvaljujem se načelniku općine na pozivu i prilici da referišemo i izvjestimo o svom radu. Razgovarali smo o stanju kriminaliteta i konstatovali da je stanje povoljno kada je u pitanju Policijska stanica Maglaj, pogotovo u odnosu na neke prethodne periode, da su riješena neka teška krivična djela. Također, važno je istaći da u ovom momentu nemamo teških krivičnih djela. Imamo povoljne trendove kada je u pitanju javni red i mir, izuzimajući naravno ove prekršaje koji se odnose na naredbe Kriznih štabova, nošenje zaštitnih maski i zabrane kretanja. Kada je u pitanju  bezbjednost saobraćaja, zajednički smo konstatovali i složili se da policijske mjere daju rezultate do određenog nivoa, a da bi onda svi segmenti društva trebaoi raditi i na promjeni saobraćajne kulture, da bi saobraćajna infrastruktura značajno trebala biti bolja kako bi postizali još bolje rezultate“, kazao je Šut.

Komesar je istakao problem migrantske krize, kao i spremnost za podršku i daljnju saradnju sa Općinom Maglaj.

„Što se tiče migrantske krize, jeste činjenica da je Maglaj na putu migranata iz pravca eniteta RS, jer je prvo veliko naseljeno mjesto. Oni se susreću sa ovom lijepom okolinom, povremeno se i zadrže i to je ono što stvara utisak da ovdje boravi veći broj migranata nego u ostalim centrima. Ono što smo mi dogovorili sa komandirom i pripadnicima Policijske stanice Maglaj da se to pokuša rasteretiti i ravnomjerno rasporediti na sve općine u ZDK. Izražavamo spremnost za saradnju sa predstavnicima Općine Maglaj. Mi smo u zakonskoj obavezi i misija policije je  da bude servis građana. Koliko mi uspijemo da steknemo kod građana dojam da smo servis, toliko smo uspješni“, naglasio je Šut.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je kako je zadovoljan postignutim rezultatima i saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, te da moraju nastaviti zajedno raditi u korist građana.

„Razgovarali smo o više segmenata kada je u pitanju bezbjednost i građana i imovine na području općine Maglaj. Analizirali smo ono što se dešavali ranijih godina, posebno kad su u pitanju paljevine, koje su se dešavale najviše na području mjesne zajednice Jablanica i prema Rakovcu. Također, razgovarali smo i o ostalim problemima, kada je u pitanju korištenje putne komunikacije, odnosno opterećenje lokalnih puteva prekomjernim teretima, te stanje po pitanju migrantske krize. Konstatovali smo da smo unaprijedili saradnju lokalne zajednice i Ministarstva unutrašnjih poslova i da moramo nastaviti raditi zajedno u korist bezbjednosti i građana i imovine. Mi u Općini svakako shvaćamo da smo jedna karika koja povezuje građanje, njihovu sigurnost sa Policijskom stanicom, odnosno Ministarstvom unutrašnjih poslova, kojima je osnovna zadaća da čuvaju sigurnost. U odnosu na ranije godine, moram reći da sam zadovoljan postignutim rezultatima, naravno na tome ne treba stati, treba nastaviti zajedno u koordinaciji djelovati“, kazao je načelnik Mahmutagić.