• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.12.2020

Načelnik općine održao sastanak sa komandirom PS Maglaj i predstavnikom Foruma za bezbjednost građana

 

 

Danas je načelnik općine Mirsad Mahmutagić održao sastanak sa Alenom Mušićem, komandirom Policijske stanice Maglaj i Salimom Krzićem, predstavnikom Foruma za bezbjednost građana Općine Maglaj. Razgovarali su o trenutnoj situaciji po pitanju migrantske krize i o načinima djelovanja na povećanju sigurnosti građana.

Alen Mušić, komandir Policijske stanice Maglaj istakao je da se svakodnevno prati situacija po pitanju migrantske krize, te da je svaka informacija od građana izuzetnog značaja.

„Službenici Policijske stanice Maglaj svakodnevno prate situaciju po pitanju migrantske krize. Mi smo tokom 2020. godine evidentirali 8 krivičnih djela i protiv 13 lica migrantske populacije podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kantonalnom Tužilaštvu. To je naš stalni zadatak, prije svega da obezbjedimo povoljno stanje sigurnosti za sve građane naše općine. Mi ćemo i u narednom periodu pratiti, kako bismo zaštitili ličnu i imovinsku sigurnost, a protiv onih kojih budu počinili krivična djela službenici će podnositi izvještaj nadležnim organima. Bez građana ne možemo puno toga uraditi. Svaka informacija sa njihove strane, a koja se tiče bezbjednosti nama je dobro došla. Ja pozivam građane da sva sumnjiva ponašanja pojedinaca i sva zapažanja lica koja nisu poznata u njihovim kvartovima, ulicama i naseljenim mjestima prijave na 122, Policijskoj stanici Maglaj, kako bi službenici mogli izaći na teren i evidentirati takve događaje“, kazao je komandir Mušić.

Načelnik Mahmutagić također je naglasio važnost uključivanja građana i dojave o sumnjivim situacijama, kao i kretanju migranata.

„Evidentno je da se na području Bosne i Hercegovine migrantska kriza usložnjava, da država nije odgovorila na pravi način. Primjetno je u posljednje vrijeme da je strah građana za vlastitu sigurnost, kao i za sigurnost djece i imovine. S obzirom da je sada zimski period, noći su izuzetno duge, povećana je opasnost od dešavanja krivičnih djela i u tom pogledu moramo vidjeti šta poduzeti, te na koji način da preventivno djelujemo. Veliki broj ljudi je u tranzitu. Ja moram reći da je meni zaista žao tih ljudi. Najveći broj njih se ne bavi kriminalom, međutim velika je mogućnost da se među njima pojavi i veliki broj onih koji su spremni na svakakva djela. Naš cilj je da pozovemo građane da se uključe zajedno sa Policijskom stanicom i Forumom za bezbjednost građana, da se dojavi svaka sumnjiva situacija, kretanje migranata, kako bi iz Policijske stanice vršili redovne kontrole i evidentirali te osobe. Na taj način bismo svi dali svoj doprinos i sačuvali sigurnost svojih građana“, istakao je načelnik Mahmutagić.