• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  09.12.2020

Otvoren treći po redu Javni poziv projekta EU4AGRI

 

Projekt Evropske unije EU4AGRI objavio je danas Javni poziv vrijedan 3,5 miliona KM za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH s ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta.

To je treći Javni poziv objavljen kroz projekt EU4AGRI za podršku ruralnom razvoju, pogotovo u periodu trajanja COVID-19 pandemije i oporavka od krize prouzrokovane njom.

Na Javni poziv se mogu prijaviti fizička lica, obrti/preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u sektorima: proizvodnja mlijeka; proizvodnja mesa; uzgoj žitarica i uljarica; uzgoj voća uključujući vinogradarstvo i masline; uzgoj povrća (povrtlarstvo) i proizvodnja jaja. Podnosioci mogu podnijeti prijave isključivo samostalno.

Ukupno raspoloživa sredstva po tom Javnom pozivu iznose do 3,5 miliona KM. Svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva od 30.000 KM do 200.000 KM (bez PDV-a).

Za svaku investiciju  podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 35 posto ukupnog iznosa investicije, izuzev za sektor proizvodnje voća i povrća gdje vlastito sufinansiranje iznosi minimalno 20 posto.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 15. februar 2021. godine.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekt Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekt provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA), saopćeno je iz UNDP-a.

Više informacija o Javnom pozivu se može dobiti na web stranici:eu4agri.ba