• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.11.2020

Apel građanima na obavezu postupanja po Naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva

 

Obzirom na evidentno pogoršanje epidemiološke situacije, kako u Federaciji BiH, tako i u našem Kantonu, imajući u vidu stalni rast broja zaraženih korona virusom, upućuje se apel svim građanima naše općine na obavezu postupanja  po Naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, broj: 01-33-6301/20 od 09.11.2020. godine, kojom su propisane obaveze u cilju poštivanja preventivnih higijensko - epidemioloških mjera: obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa u zatvorenom i otvorenom prostoru uz poštivanje minimalne distance od 2 metra, izbjegavanje okupljanja, često pranje i dezinfekciju ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Organizaciju predizborne kampanje i drugih političkih skupova u Federaciji BiH provoditi uz obavezu poštivanja  naprijed navedenih općih naredbi, u kojima se nalazi i Naredba o dozvoljenom okupljanju ljudi na određenom, kako otvorenom, tako i zatvorenom prostoru, ne više od 30 ljudi, uz obavezno poštivanje higijensko – epidemioloških mjera iz naredbe i preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo ZDK kantona.

Apelujemo na građane da izbjegavaju, koliko je to moguće, prisustvo „sjelima“, vjenčanjima, sahranama/dženazama, ugostiteljskim objektima, ukoliko nema mjesta za sjedenje, rođendanskim zabavama i sl. a posebno eventualne posjete inficiranim osobama.

Molimo sve građane koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom, ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl,  da se odmah, putem telefona, jave svom porodičnom ljekaru.

Građani, ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje, zdravlje svojih najbližih i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost sistema, a ukoliko to ne bude ispoštovano situacija može biti samo teža.

 

Budimo odgovorni - poštujte mjere kojima se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.