• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.11.2020

Saopćenje povodom formiranja prve maglajske brigade

 

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

 

Na današnji dan 1992. godine formirana je prva maglajska brigada, čija je hrabrost i izuzetan otpor agresoru doprinijela da dobije počasni naziv Viteška. Tokom čitavog rata brigada je bila konstatno u prvim redovima odbrane, braneći kapiju općine Maglaj i vrata Bosne i Hercegovine.

Zona njihove odgovornosti predstavljala je glavnu arteriju za funkcionisanje države. Visokim stepenom vojne ustrojenosti, požrtvovanosti i odanosti državi, te vojnom rukovodstvu i hrabrošću svih pripadnika A RBiH uspjeli su u potpunosti izvršiti povjereni zadatak i sačuvati slobodne teritorije Maglaja.

Naša djeca, porodice, rodbina i prijatelji su čuvari slave, viteštva i ljubavi koju je narod slobodnih maglajskih prostora gajio prema našoj brigadi. Braneći maglajske prostore, pripadnici brigade odbranili su ideju tolerancije i suživota među ljudima različitih vjera i nacija.

Sa dužnom zahvalnošću i s ponosom sjetimo se naših šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i njihovih zasluga, zatim civilnih žrtava rata i prenosimo priču o herojstvu na naredne generacije.

 

 

PREDSJEDAVAJUĆA

Svjetlana Zamboni

 

NAČELNIK OPĆINE

Mirsad Mahmutagić