• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.10.2020

Održan sastanak sa predstavnicima boračkih organizacija

 

Danas je načelnik općine Mirsad Mahmutagić održao sastanak sa predstavnicima boračkih organizacija. Razgovarali su o trenutnom stanju u Budžetu, te o realiziranim i planiranim aktivnostima.

„Nadamo se da će se trenutna situacija malo popraviti i da pokušamo do kraja budžetske godine da ispoštujemo sve što smo planirali. Tu smo da pomognemo“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Radovan Gočinović, predsjednik UABNOR-a Maglaj kazao je kako su aktivnosti svedene na minimum, te da se prilagođavaju trenutnoj situaciji.

"Još u martu, aprilu i maju bili smo potpuno svjesni da će doći do smanjenja sredstava. Svoj rad smo prilagodili uslovima u kojima se sad nalazimo, znači da maskimalno treba štediti. Ono koliko dobijemo, dobijemo i radimo samo ono što možemo pokriti sa tim sredstvima. Sve aktivnosti su svedene na minimum. Što se nas tiče, mi ćemo se prilagoditi", kazao je Gočinović.

Seid Omerović, predsjednik Saveza logoraša u BIH kazao je kako su se svi već u martu prilagodili ovoj specifičnoj situaciji.

„Ove godine je situacija takva kakva jeste, specifična i ja bih rekao da smo se mi Udruženje logoraša već u martu prilagodili, kako u konkretnim aktivnostima, tako i načinima komunikacije. Dosta poslova smo uradili online. Do marta mi smo uspjeli sve uredno da održimo, Nadzorni odbor, Upravni odbor, čak je bila i Skupština zakazana, ali je prolongirana za august. Glavna stvar ove godine koju radimo jeste knjiga Ramiza Mačkovića od 350 stranica pisanog teksta. Također, uspjeli smo u saradnji sa Cicmankama da još osiguramo 26 novih logoraša, to su Cicmanke sa svojom djecom koje su bile zarobljene. Tako da imamo, kada se sve sabere, imamo čak mogućnost da radimo dopunjeno izdanje spiskova logoraša, 1390 je sad stanje“, kazao je Omerović.

Fatima Mahmutagić predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca istakla je kako rade projekte kako bi na sve moguće načine osigurali sredstva.

„Pošto je finansijska situacija ovakva kakva jeste, sa početkom pandemije korona virusa, mogli smo mi svi pretpostaviti šta će se početi dešavati. U prvom valu, ova organizacija nije osjetila, ali u drugom valu jeste osjetila smanjenje. Međutim, mi već duže vremena radimo projekte i šaljemo ih, tako da imamo podršku i sa federalnog i kantonalnog nivoa, kao i naravno sa općinskog. Ta sredstva su namjenska i troše se u svrhe koje trebaju. Mi ćemo svakako nastaviti raditi projekte i tražiti na svake moguće načine da imamo sredstava. Mi  imamo jednu olakšicu što naši članovi plaćaju članarinu, tako da nju koristimo u svrhe posmrtnica, jednokratnih pomoći, sufinansiranje ostalih aktivnosti ove organizacije“, kazala je Mahmutagić.