• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.09.2020

U okviru projekta "„Poljoprivredom u borbi protiv korona virusa COVID-19“ podijeljeni higijenski paketi i setovi alata za rad u poljoprivredi

 

Kroz projekat „Poljoprivredom u borbi protiv korona virusa COVID-19“, Udruženje „Agro-Liješnica“ je posljednja dva dana vršilo podjelu higijenskih paketa, te setova alata za rad u poljoprivredi najugroženijim kategorijama stanovništva na području općine Maglaj. Projekat finansira Evropska unija, a implementira UNDP BIH.

„Naše Udruženje kroz ovaj projekat ima zadatak da najugroženije kategorije naših sugrađana pomogne kroz podjelu higijenskih paketa, te kroz poljoprivredu. Ovo su korisnici koji idu putem Javnog poziva i to su korisnici Centra za socijalni rad, Biroa za zapošljavanje i bitno je da se vode na evidenciji Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti Općine Maglaj. Danas je nastavak aktivnosti kroz setove alata i kolica za rad u poljoprivredi za 20 korisnika. Važno je da naglasim da ovaj projekat nije predviđen za jačanje kapaciteta udruženja, nego pomoć socijalnim kategorijama stanovništva“, istakao je Elvir Čamić, predsjednik Udruženja.

„Općina Maglaj ulaže velike napore u razvoj poljoprivrede i taj rezultat se ogleda i kroz rad naših udruženja, poljoprivrednih proizvođača. Zahvalio bih se UNDP projektu ReLOaD koji je prepoznao Općinu Maglaj kao partnersku Općinu za rad. Oni kroz ovaj program podrške putem naših udruženja, poljoprivrednih proizvođača, odnosno naših korisnika nastoje da daju podršku i u ovom dijelu prevencije i sanacije šteta usljed pandemije izazvane korona virusom“, kazao je Ferhat Bradarić, šef Odjeljenja za lokalni razvoj, biznis i poduzetništvo Općine Maglaj.

U okviru ovog projekta u narednom periodu bit će podijeljeno i 300 sadnica autohtonog voća, 20 dunuma pšenice i 20 paketa sitnih sjemena za plastenike.