• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.09.2020

Svečano obilježen Dan općine Maglaj

Povodom 18. septembra-Dana općine Maglaj održana je Svečana akademija u skladu sa preporukama i mjerama koje su na snazi i tom prilikom su dodijeljena općinska priznanja.

Ove godine općinsko priznanje „Grb Maglaja“ dobili su Musli Totaj i kompanija Budo-Export.

Musli Totaj je privrednik kojeg građani prepoznaju po izuzetno dobrim djelima. Tokom 2014. godine, iako i sam poplavljen, građanima općine Maglaj donirao je besplatno pekarske proizvode, a u toku pandemije COVID-19 proizvode je prodavao po duplo nižim cijenama kako bi pomogao onima kojima je tada pomoć bila najpotrebnija. Kompanija Budo-Export je jedna od vodećih kompanija u Zeničko-dobojskom kantonu u oblasti proizvodnje visoko kvalitetnih masivnih ploča za namještaj. Ova kompanija uzima učešće u svim kulturnim i sportskim manifestacijama u organizaciji Općine Maglaj.

Priznanje „Počasni građanin Maglaja“ pripalo je Maglajkama Almi Čardžić i Erni Sejfulović.

Alma Čardžić, ostvarila je zavidnu muzičku karijeru i gdje god se pojavi naglašava svoju ljubav prema Maglaj, te promoviše vrijednost i značaj ovog grada. Erna Sejfulović, djevojačko Jusufbašić, glavna je medicinska sestra u Medical Institute Bayer- stari Centar za srce Tuzla. Uvijek je na usluzi i nesebično pruža podršku, pažnju i brigu građanima općine Maglaj koji zbog svog zdravstvenog stanja budu upućeni u Kliniku.

„Plaketa Maglaja“ pripala je kompaniji Master S koja se bavi proizvodnjom kartonske i papirne ambalaže, a svoje poslovanje uskladila je sa zahtjevima međunarodnog standarda. Ovaj privredni subjekat godinama doprinosi privrednom razvoju općine Maglaj i podržava brojna kulturna i sportska dešavanja u našem gradu.

Priznanje „Maglajska lenta“ dobio je posthumno Hasan Lepić iz Novog Šehera koji je pronašao pitku vodu Cicmanku i time riješio pitanje vodosnabdijevanja novošeherskog kraja. Priznanje je preuzeo njegov sin Asim Lepić.

Prisutnima su se obratili predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Hajrudin Fermić i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Iskreno se zahvaljujem svima na saradnji prethodnih godina, a posebno na doprinosu u radu Općinskog vijeća koji je rezultirao brojnim riješenim pitanjimavažnih za našu općinu, te razvoju lokalne zajednice na čemu smo zajedno neprekidno radili. Svakog dana svjedoci smo novih uspjeha naših sportista, kulturnih radnika, studenata, pojedinaca i kolektiva. Maglajke i Maglajlije prepoznatljivi su po svojoj ustrajnosti, ponosu, hrabrosti i uspješnosti a sve to na prikladan način podržali smo i promovirali. Poštovani dobitnici javnih priznanja – čestitam vam i iskazujem beskrajnu zahvalnost na vašem predanom radu i doprinosu. U ime vijećnica i vijećnika Općinskog vijeća Maglaj, svim Maglajkama i Maglajlijama želim sretan 18. septembar - Dan općine Maglaj. Budimo ponosni i stameni kao i naša tvrđava, zaštitni simbol našeg grada. Biti Maglajlija bila je i ostala je čast. Meni jeste“, istakla je predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni.

"Na kraju smo jednog od brojnih četverogodišnjih mandata, predstavničkog tijela građana općine Maglaj. Građaniće vrlo brzo dati ocjenu o radu, ali jedno je sigurno, neki će za života pamtiti ovaj saziv po dobru, neki će ga zaboraviti, baciti u sjenu porošlosti i zaborava. Sigurno je jedno, svi smo željeli i bolje i više i brže. Neka ode poruka sa ovog skupa u pravcu onih mladih ljudi koji su na pragu života. Ne napuštajte dom ni domovinu bez prethodne brobe za bolji život ovdje. Pružite ono što imate, što imate u sebi, znanje, mladost, hrabrost, žustrinu, pa i ljutnju i snagu da mijenjate, da strelica razvoja i boljeg života ide samo gore i naprijed. Hajde da učinimo svi malo nešto, da srce kuca za Maglaj i one koji su u njemu i onima koji su daleko odavdje i da zajedno radimo na njegovom razvoju i srećnijem životu i nas i generacija poslije nas“, kazao je dopredsjedavajući Općinskog vijeća Hajrudin Fermić

„Hvala svim našim građanima što svojom pozitivnom energijom, trudom, radom i nesebičnim ulaganjem u našu općinu, čine je boljim mjestom življenja. Na izmaku četvrte godine mandata, prilika je da se kao načelnik općine zahvalim i svim svojim saradnicima, svim institucijama s kojim sam zajedno radio u korist našeg grada, javnim ustanovama i preduzećima, sportskim kolektivima, obrazovnim ustanovama i privrednicima sa kojim sam imao odličnu saradnja, vama građanima općine Maglaj sa kojim sam imao također odličnu saradnju i kvalitetnu komunikaciju. Nadam se i vjerujem da smo u ove četiri godine napravili značajan iskorak kada su u pitanju radovi na infrastrukturi općine Maglaj, otvorenosti grada, te sticanju novih prijatelja naše općine. Danas kada je 612. godišnjica grada Maglaja, važno je spomenuti da je i 28. godišnjica od nezavisnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. U teškom periodu koji je iza nas, ratna iskušenja, klizišta, poplave, na čelu grada je do sada bilo sedam načelnika i svima im se zahvaljujem na uloženom trudu u radu naše općine. Danas među nama više nije rahmetli Ismet Mustabašić kojem također iskazujem zahvalnost na doprinosu našoj lokalnoj zajednici“, kazao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

Muzički dio Svečane akademije upotpunili su Nadir Čajić i Anisa Pračić-Šehić.

Prije Svečane akademije položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.

Snimak Akademije možete pogledati u programu RTV Maglaj večeras od 19 i 30 sati.