• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  10.09.2020

Direktor Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske posjetio Općinu Maglaj

 

Danas je Općinu Maglaj posjetio direktor Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske Marko Aćić i sastao se sa načelnikom općine Mirsadom Mahmutagićem.

 Sastanku su prisustvovali i šef Ureda Misije OSCE-a u Travniku Will Richard, službenik Misije OSCE-a u Maglaju Alen Ćosić, Nenad Kršić iz Odjeljenja za raseljena lica i izbjeglice Općine Maglaj, te predstavnici Zavičajnog udruženja Gornjih Rakovčana – “Ognjište Rakovačko” Davor Vidaković i Đorđe Marić.

Razgovarali su o infrastrukturnim projektima koji su završeni proteklih godina na području općine Maglaj finansiranim od strane Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske, zatim o budućim projektima koji se odnose na povratničke mjesne zajednice, te o projektima iniciranim od strane Zavičajnog udruženja Gornjih Rakovčana – “Ognjište Rakovačko”.

„Zahvaljujem se i Sekretarijatu na projektima koje smo do sada realizovali na području općine Maglaj, pogotovo OSCE-u na širokom spektru projekata koje realizujemo. Prije svega što su projekti suživota, poštovanja, ekonomske održivosti povratnika. Što se tiče Općine Maglaj, mi zaista nastojimo da ravnomjerno ulažemo u sve naše krajeve, da pomognemo svim povratnicima na području općine Maglaj. Pokušavamo da što kvalitetnije Budžet iskoristimo, isto tako nastojimo da kroz različite projekte što više njih i realizujemo. Pored OSCE-a zahvalnost iskazujem i UNDP-u za projekte koje realizujemo. Spremni smo na svaki vid saradnje i pomoći i naravno da uložimo puno svoje energije s ciljem pomoći našim sugrađanima“, istakao je načelnik Mahmutagić.

„Na području općine Maglaj implementirani su kvalitetni projekti. Ono što nam se pokazalo kao činjenica jeste da smo značajan broj individualnih stambenih objekata do sada obnovili, te da je bilo pomoći i u građevinskom materijalu i poljoprivrednoj mehanizaciji. Podržavam i ideju načelnika, da kao lokalna administracija daje se podrška onom dijelu povratničkih zajednica bez obzira da li je to sanacija vjerskih objekata, ljudima koji će se vratiti ili udruženjima“, kazao je direktor Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske Marko Aćić.

„Naš rad u potpunosti podržava načelnik i imamo s njim izvanredne odnose. Mogu samo da kažem sve riječi hvala, to je zaista istina“, istakao je Davor Vidaković.