• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.08.2020

Održana 18. Vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite

 

Danas je održana 18. Vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija na području općine Maglaj, kao i aktuelna situacija u pogledu migrantske krize.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić ponovo je apelovao na građane da najozbiljnije shvate situaciju u  pogledu epidemije koronavirusa.

„Svjedoci smo u posljednje vrijeme da se u BiH zaista brzo širi koronavirus. Veliki broj zaraženih je svaki dan.  Mi evo dugo vremena nismo imali na području općine Maglaj, nakon  one krizne situacije koja je bila tokom aprila. Ali evo već posljednjih dana imamo evidentirane novozaražene osobe i to ne na način kako se dešavalo u aprilu, da su to poznata kretanja. Ovdje se sad radio  pojedincima iz različitih struktura, različitih krugova i tako dalje. Pored toga, naši sugrađani, kao i svi drugi pojedini rade izvan Maglaja, putuje se, druži se, samim tim veća opasnost za dalje širenje zaraze. Danas smo razmatrali na Štabu da se ponovo  obratimo našim sugrađanima, da ih napomenemo da moraju biti odgovorni, da čuvaju i sebe i druge i da se što više primjenjuju mjere socijalne distance, mjere  zaštitnih maskih, posebno u zatvorenim prostojima, kako se i nalaže“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Općinska sanitarna inspektorica Merima Mahmutović ističe da je Naredba jasna, dakle, zaštitne maske u zatvorenim prostorima, ograničeno okupljanje i socijalna distanca.

„Obaveza svih sanitarnih inspektora jeste primjena kaznenih poteza za nepoštivanje odredbi za provođenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a pogotovo u ovakvoj situaciji kad nam je obaveza nositi zaštitne maske na licu čim izađemo, ne samo napolju, nego u svim zatvorenim prostorima bez obzira gdje ušli. Ako se ne pridržavamo svih tih odredbi onda je kazna. Pokušavala sam djelovati preventivno, upozoravajući, usmenim saopštenjima, pošto to sve ne ide, nismo svi savjesni, ne poštujemo odredbe, od sada će biti represivne mjere, jer nažalost drugačije ne ide i obzirom da se korona pojavila ponovo na području naše općine“, naglasila je Općinska sanitarna inspektorica Mahmutović.

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji više je govorio direktor JU Dom zdravlja Maglaj dr. Elvir Vehabović.

„U ovom trenutku epidemiološka situacija na podurčju općine Maglaj je malo lošija nego što je bila u prethodnom periodu. U periodu prije 24. jula kada jedan izvjesni period nismo imali dokazano pozitivnih slučajeva zaraženih koronavirusom. U zadnjih petnaestak dana imamo deset pozitivnih pacijenata, dva smrtna ishoda. Od tih deset jedna osoba se nalazi na bolničkom tretmanu, ostali se nalaze u kućnoj izolaciji, pošto je promjenjena odluka o načinu liječenja na području Zeničko-dobojskog kantona. Sada pacijenti sa blažom kliničkom slikom mogu ostati u kućnoj izolaciji“, kazao je dr. Vehabović.