• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.07.2020

Općina Maglaj i Udruženje građana „Fojničani“ potpisali Memorandum o saradnji

 

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić  i Udruženje građana ′′ Fojničani ′′ potpisali su danas Memorandum o saradnji na projektu ′′ EKO HUB Maglaj ′′ kojeg u okviru trogodišnjeg projekta 'Misli o prirodi' implementira Centar za promociju civilnog društva ( CPCD) uz finansijsku podršku Vlade Švedske.

Ovim memorandumom se pruža okvir za provedbu projektnih aktivnosti na području općine Maglaj, posebno ekoloških akcija građana koji će biti odabrani putem javnog poziva, te se ukazuje na predanost očuvanju prirode i očuvanju okoliša.

„Neposredno nakon potpisivanja bit će raspisan javni poziv za ekološke akcije građana. Ja ću iskoristiti ovu prigodu da pozovem sve građane općine Maglaj da prate na našoj stranici javne pozive i putem medija, dakle da se uključe sa svojim idejama. Bit će online obrazac, vrlo jednostavan za popunjavanje. Dvije najbolje akcije u prvom krugu ćemo odabrati koje će biti podržane ne finansijski nego materijalno, u vidu podrške u opremi, zaštitnim sredstvima. Bitne su nam vaše ideje. Želimo da dobijemo što veći dojam kakve su potrebe građana općine Maglaj po pitanju ekologije. U tom pogledu ćemo najbolje ideje podržati“, kazao je Davor Šupuković iz Udruženja građana „Fojničani“.

„Udruženje građana Fojničani je vrlo proaktivno udruženje koje djeluje na području općine Maglaj i koje u posljednje vrijeme realizuje niz vrlo značajnih projekata za lokalnu zajednicu. Danas smo razgovarali o dva projekta  'Misli o prirodi' i 'Žene mira' i potpisali smo Memorandum, zajedničko djelovanje na projektu 'EKO HUB Maglaj' koji će se realizovati ne samo na području općine Maglaj, nego i na području općina Žepče, Zavidovići i Usora. Ovakvi projekti su vrlo značajni, pogotovo što u velikoj mjeri utiču na buđenje ekološke svijesti kod svih nas“, istakao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.