• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.07.2020

Otvorena Izložba fotografija povodom 15. jula- neuspjelog pokušaja državnog udara u Republici Turskoj

 

U Delibegovom hanu otvorena je izložba fotografija novinske agencije Anadolija povodom obilježavanja četvrte godišnjice neuspjelog pokušaja državnog udara u Republici Turskoj. Organizator  je Ambasada R. Turske i Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA, uz podršku Općine Maglaj.

Prisutnima su se obratili načelnik općine Mirsad Mahmutagić i zamjenik koordinatora TIKA-e za BiH Ahmet Bojraz.

„Izložba svjedoči o strašnom zločinu, pokušaju državnog udara u Republici Turskoj, koji hvala Bogu nije uspio. Ja sam lično imao priliku da pogledam i mjesta na koja se djelovalo oružanom silom, silom municije, granatama na svoje sugrađane. To sve zaista svjedoči o pokušaju i dešavanju nečeg što je izuzetno strašno i loše po svoj narod, svoje sugrađane i svoju državu“, kazao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Ovaj pokušaj državnog udara je bio jedan napad, zapravo pokušaj uzimanja naših temeljnih sloboda, onoga što naše društvo čini demokratskim. Izdajnici koji su 15. jula sa namjerom da rasparčaju našu Tursku, izašli da pokušaju državni udar su već sljedećeg dana uhapšeni. Ovaj pokušaj nažalost je bio usmjeren protiv naše države, našeg naroda, protiv naše časne vojske. Ova lijepa zemlja je sada mnogo jača nego prije 15. jula i lično smo svjedočili da ste te noći bili uz nas. Te tužne noći smo bili jedno srce“, istakao je zamjenik koordinatora TIKA-e za BiH Ahmet Bojraz.

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana, svakim radnim danom od 10,00 do 13,00 sati.