• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  03.07.2020

Općinski štab civilne zaštite: Saopćenje za javnost

 

Poštovani sugrađani,

 

Danas je održana 8. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, na kojoj je između ostalih tačaka razmatrana i Aktuelna situacija u pogledu pandemije COVID-19 na području općine Maglaj, kao i Aktuelna situacija u pogledu migrantske krize na području općine Maglaj.

Općinski štab civilne zaštite apeluje  na građane općine Maglaj da proglašenjem prestanka stanja nesreće od strane Vlade  Federacije Bosne i Hercegovine i ukidanjem naredbi Federalnog štaba civilne zaštite nije prestalo neophodno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera koje je svojom naredbom, odlukama i preporukama donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva u cilju praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19), te poziva da se pridržavaju svih donesenih higijensko epidemioloških mjera zaštite, održavanja socijalne distance i obavezno propisno nošenje zaštitnih maski.

Činjenica da u posljednje vrijeme nemamo evidentiranih novozaraženih coronavirusom u Maglaju ne znači da je opasnost zaraze prošla, o čemu svjedoče novi klasteri u BiH.

Do sada je na području općine Maglaj evidentirano 144 zaražene osobe, a od čega je u dva navrata kod 3 lica restestiranjem utvrđeno prisustvo coronavirusa.

Molimo građane da ukoliko primjete simptome izazvane pojavom coronavirusa obavezno kontaktiraju Higijensko-epidemiološku službu.

Takođe apelujemo na građane ukoliko primjete kretanje i zadržavanje migranata na području općine Maglaj, da prijave policijskoj stanici Maglaj na broj telefona 122

 

Budimo oprezni, savjesni i odgovorni prema sebi i prema drugima.

 

 

KOMANDANT OPĆINSKOG ŠTABA CZ

             Mirsad Mahmutagić