• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  25.06.2020

Šesti broj Informativnog biltena Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje

 

U toku proteklih godinu dana, kroz Program za oporavak od poplava, koji finansira Evropska unija sa 12.5 miliona eura bespovratnih sredstava, isporučeni su paketi pomoći za ukupno 204 porodice iz 36 općina i gradova u Bosni i Hercegovini s ciljem ekonomskog osnaživanja područja pogođenih poplavama 2014. godine.

Na ovaj način, socijalno i ekonomski najugroženije porodice su dobile priliku da, u skladu sa svojim kapacitetima i potrebama, osiguraju održive i stabilne izvore prihoda za sebe i svoje najbliže. Kroz pakete iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, podijeljeni su plastenici sa pratećom opremom i repromaterijalom za sadnju paprike i paradajza, košnice i repromaterijal za pčelarstvo, mala poljoprivredna mehanizacija i oprema, te repromaterijal za sjetvu kukuruza.

Porodice dio proizvedenog povrća koriste za svoje potrebe, a većinu plasiraju na tržište, te time osiguravaju dodatne prihode.

Svim učesnicima ekonomskog osnaživanja osigurano je mentorstvo i savjetodavne usluge kako bi im se pomoglo da ostvare što bolje rezultate.

Skoro 2.500 osoba iz 45 općina i gradova u Bosni i Hercegovini je stambeno zbrinuto kroz Program za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje. Od početka Programa, izgrađeno je 288 novih kuća za porodice čiji domovi su uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine, dok je skoro 600 stambenih jedinica sanirano.

U prilogu se nalazi šesti Informativni bilten Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje Download.