• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.06.2020

Predstavnici humanitarne organizacije „Border Free“ posjetili općinu Maglaj

 

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić ugostio je članove humanitarne organizacije „Border Free“ iz Züricha u Švicarskoj. Ovu delegaciju predvodi Maglajka Vanja Crnojević, koja svojim primjerom pokazuje kako se voli svoja zemlja i svoj grad.

„Razlog posjete Maglaju je najviše COVID 19. Mi smo humanitarna organizacija koja se bavi izbjeglicama i lokalnim stanovništvom, a kada je krenula ova pandemija ja sam se odlučila naravno da dođem u svoj rodni grad i da pomognem. Načelnik nas je vrlo lijepo dočekao, na čemu sam jako zahvalna. Imamo jedan tim iz Općine koji se brine, ide s nama, tako da sam ja jako sretna“, kazala je Vanja.

Načelnik Mahmutagić upoznao je goste kako se općina Maglaj nosi sa korona virusom i zahvalio im se na pruženoj pomoći jednom broju Maglajlija.

„Iskrena zahvalnost za ove humanitarne akcije koje provode na području općine Maglaj. Ovo nije prvi put, oni su djelovali i 2014. i nakon toga. Evo ponovo sa različitim projektima, od pomoći socijalno ugroženom stanovništvu za određene stvari koje su iskazali da su im neophodne u domaćinstvu do socijalnih paketa. Danas sam se zahvalio Vanji, njihovoj humanitarnoj organizaciji, ali se općenito trebamo zahvaliti svim našim Maglajlijama koji žive i rade izvan Maglaja, koji se uvijek sjete svog grada i osjećaju probleme koji se dešavaju ovdje, te gledaju na koji način mogu pomoći“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Humanitarna organizacija „Border Free“ pripremila je pakete humanitarne pomoći, a u saradnji sa Općinom Maglaj započeli su i izgradnju pješačkog mosta u Novom Šeheru. Mještani tog dijela su morali pješačiti 4 kilometra okolnim putem kako bi došli do prodavnice, ambulante i škole.

Na kraju razgovora, načelnik Mahmutagić uručio je gostima prigodne poklone.