• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.06.2020

Zamjenik šefice Misije OSCE-a u BiH posjetio općinu Maglaj

 

Danas je općinu Maglaj posjetio zamjenik šefice Misije OSCE-a u BiH g.Dmitry  Iordanidi i razgovarao je sa načelnikom općine Mirsadom Mahmutagićem o aktivnostima koje su do sada provođenje, posebno kada je riječ o povratku stanovništva, te o tome šta se može uraditi u narednom periodu.

“Zahvaljujem se Misiji OSCE-a na svemu što su uradili za Bosnu i Hercegovinu, posebno za općinu Maglaj. Mnogo projekata je uspješno realizovano u poslijeratnom periodu, pogotovo projekata koji se tiču povratka stanovništva. Uzimajući u obzir sve što se dešavalo u ratnom periodu i koje su strahote stradanja bile, koliko ima raseljenih i izbjeglih lica, mnogo projekata je  realizovano u poslijeratnom periodu, pogotovo projekata koji se tiču povratka stanovništva. Još uvijek je taj projekat na snazi. Neki dan smo potpisali izgradnju novih pet povratničkih objekata. Danas imamo delegaciju državnog Ministarstva, delegaciju Vlade Republike Srpske, delegaciju Misije OSCE-a koje će obići gornji Rakovac, ali svakako ćemo iskoristiti priliku da sa njima razgovaramo o sanaciji infrastrukture, odnosno putne komunikacije i mostova za Gornji Rakovac”, istakao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

Gospodin Dmitry Iordanini, između ostalog, mnogo je lijepih stvari rekao o naporima administracije kada je u pitanju povratak stanovništva.

“Imam neki sasvim poseban osjećaj kada dolazim u Maglaj, jer je ovo općina u kojoj su stvoreni uslovi za održiv povratak bilo kojeg stanovništva. Radujem se tome, da vlast ovdje zaista podržava taj povratak, da se ovdje svako osjeća kao konstitutivni narod. Očekujemo da ćemo u budućnosti vidjeti još pozitivnih dešavanja u interesu povratnika. Misija OSCE-a će nastaviti da pruža podršku općini Maglaj u njenim naporima da osigura održivi povratak”, istakao je zamjenik šefice Misije OSCE-a g. Iordanini.