• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.05.2020

FŠCZ Vladi FBiH uputio prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FbiH

 

Održana je 20. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) na kojoj se razgovaralo o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH, efikasnosti dosadašnjih i mogućnostima ublažavanju velikog broja donesenih mjera.

Članovi Štaba usvojili su i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)  uputili na razmatranje i odlučivanje prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH. Prijedlogom ove Odluke 31.05.2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH koje je Vlada FBiH proglasila 16. marta ove godine. Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH zadužit će se FŠCZ i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području FBiH i na toj bazi utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja korona virusa (Covid-19).

Na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, FŠCZ van snage stavio je naredbe kojima je obustavljen rad shoping tržnih–centara, pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima, a van snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

Novom Naredbom koja će se primjenjivati do 30. maja u ugostiteljskim objektima i dalje je zabranjena upotreba i konzumiranje nargila (šiša). Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30.05. ove godine. U obrazloženju, između ostalog, navedeno je da u nargila barovima postoje loši higijenski uslovi te da, u cilju zaštite zdravlja stanovništvo od korona virusa, do daljnjeg treba zabraniti korištenje ovog duhanskog proizvoda ,jer predstavlja rizik za put prenosa određenih infekcija i zaraznih bolesti.