• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  25.05.2020

Svečano otvoreno spomen slika i spomen video šehida i civilnih žrtava rata 1992-1995. u mjesnoj zajednici Kosova

 

Na Dan šehida svečano je otvoreno spomen slika i spomen video šehida i civilnih žrtava rata u mjesnoj zajednici Kosova. To je projekat koji je osmišljen i realiziran s ciljem da se od zaborava sačuvaju oni koji su dali svoje živote u periodu 1992-1995. godine za očuvanje domovine Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili predsjednik Vijeća mjesne zajednice Enes Sejmenović, glavni imam Nevres ef. Hodžić i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru. U kalendar svojih aktivnosti, mjesna zajednica Kosova uvrstila je i ovaj značajni datum, kao vid podsjećanja nas živih na ono što nikada i nikako ne bi smjeli dopustiti da padne u zaborav, a to je šehidska krv prolivena zarad onoga što mi danas imamo. Rukovodeći se time, mi smo osmislili i realizovali projekat spomen slika i spomen video, s ciljem da lik i djelo najboljih sinova i kćeri ostane vječno urezan u naša sjećanja“, kazao je predsjednik Vijeća MZ Kosova, Enes Sejmenović.

„Svi mi se danas organizirano i institucionalno sjećamo naših poginulih boraca i civilnih žrtava rata, naših šehida.  Danas smo ovdje u Kosovi. Pozvali su nas predstavnici mjesne zajednice da nam pokažu da su uradili jedan koristan projekat. Ja im se u ime Medžlisa Islamske zajednice Maglaj na tome zahvaljujem“, naglasio je glavni imam Nevres ef. Hodžić.

„Teško je čuti danas sve ove podatke o nedužno ubijenim našim sugrađanima. Teško je razumjeti koji je to zločinački um koji može ubiti dijete od dvije godine. To se ne može ni razumjeti, a pogotovo se ne može oprostiti. Moramo se sjećati svih naših žrtava i vojnih i civilnih koji su dali svoj život, koji su ugrađeni u temelje naše Bosne i Hercegovine, a koju moramo svi zajedno graditi da bude jača i bolja za sve naše Bosance i Hercegovce. Mi rezervne domovine nemamo“, kazao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.