Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19, a u skladu sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i koje će se primijenjivati zavisno od njihovog donošenja.
Preporuke za rad ugostiteljskih objekata u kontekstu COVID-19
U svim poslovnim objektima neophodno je primjenjivati mjere sprečavanja širenja COVID-19, kao i u svim drugim aktivnostima. Ove mjere podrazumjevaju sljedeće:
-Uposlenicima pružiti informacije i edukaciju vezano za prevenciju širenja COVID-19(materijali se mogu pronaći na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, www.zzjzfbih.ba)
*Higijena ruku, respiratorna higijena, izbjegavati dodirivanje lica
*Standardne mjere higijene i zaštite zdravlja
*Standardne mjere higijene i zaštite zdravlja stanovništva od hranom i vodom prenosivih bolesti.
*Mjere zaštite karakteristične za COVID-19
*Mjere zaštite karakteristične za djelatnost
Specifične mjere za ugostiteljske objekte
-Redovno vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom ovih mjera i davati povratne informacije uposlenicima. Standardi higijenskog minimuma koji se inače koriste u ugostiteljstvu suposebno značajni u ovoj epidemiološkoj situaciji, te treba posebno insistirati na strogom pridržavanju higijenskih principa i dobre higijenske prakse.
-Prema stavu WHO, ne postoje dokazi da se COVID-19 može prenijeti preko hrane. Virus se ne može razmnožavati u hrani.
-Insistirati na provođenju pojačanih mjera higijene i sanitacije. Redovno čistiti prostorije sastandardnim deterdžentom, a potom dezinficirati, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja. Predmete kao što su šteke, prekidači za svjetlo, rukohvati, ograde i sl. što češće dezinficirati u toku dana.
-Osigurati provjetravanja prostorija vanjskim zrakom tokom radnog vremena, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.
-Insistirati na čestom pranju ruku dezinfekciji ruku, kako uposlenika tako i mušterija. Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora postaviti sredstvo za dezinfekcijusa uputstvom za korištenje tako da bude dostupno uposlenicima i mušterijama.
-Na ulazima se preporučuje postaviti dezo-barijere za dezinfekciju obuće i održavati ih redovno.Download