• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.04.2020

INZ: Produženi vikend i Prvomajski praznici – prilika za izlet, ali i širenje zaraze – poštujte upute nadležnih

 

Aktuelnim odlukama Štaba Civilne zaštite FBiH dopušten je boravak do pet osoba na jednom mjestu, što znači da će, i pored aktuelne epidemiološke situacije dio naših sugrađana odlučiti da predstojeći produženi vikend i Prvomajske praznike provede u prirodi sa drugim osobama.

Serijom ranijih Naredbi i Odluka o ublažavanju mjera omogućen je subotom boravak vani osoba mlađih od 18 godina, što znači da je vrlo izvjestan scenario da na ulicama gradova i naselja i predstojećih dana vidimo veliki broj osoba svih uzrasta u parkovima, na ulicama, šetalištima, navode stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Nažalost, proteklih dana postalo je značajan broj njih nije poštovao naredbe koje su i dalje na snazi, a odnose se na održavanje fizičke udaljenosti od dva metra, nekretanja u većim grupama, te obavezno korištenje maski.

INZ još jednom apeluje na sve građane, posebno roditelje koji izlaze sa djecom, da se i dalje pridržavaju svih prethodnih uputa o ponašanju u vrijeme pandemije koronavirusa, a prvenstveno onih o pravilnom nošenju maske preko nosa i usta, čestom pranju ruku sapunom i vodom ili brisanje maramicama ili sredstvima na bazi alkohola.

Broj pozitivnih na novi koronavirus Covid-19 je proteklih dana značajno uvećan, povećan je i broj registrovanih smrti, te je neophodna krajnja ozbiljnost i pridržavanje svih uputstava, da ne bi značajno ugrozili sebe i ljude oko vas.

Veoma je bitno da izbjegavate dodirivati oči, nos i usta, jer su to tri dokazana načina kako se virus unosi u organizam. Ukoliko kašljete ili kišete, radite to u unutrašnju stranu lakta, ili maramicu, koju odmah savijete i bacite.

Naglašavamo da i odrasli i djeca moraju držati fizičku udaljenost oko dva metra od drugih osoba i – ne zaboravite, nosite masku, jer time štitite i vas i druge. Panika nije opcija, ali oprez jeste, poručuju iz INZ.

Primjeri iz zapadnih država u proteklim sedmicama pokazali su da strogo pridržavanje uputa rezultira umanjenjem mjera. Suprotno, nepridržavanje mjera znači povećanje broja oboljelih i širenje zaraze, a to će rezultirati novim zabranama.

Želimo da vam predstojeći prvomajski praznici prođu u druženju uz dovoljnu distancu, dobrom raspoloženju i najbitnije – zdravlju vas i vaših najmilijih. Da bi i ostali zdravi nakon praznika, poštujte mjere nadležnih, navode iz INZ.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica