• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.04.2020

Općinski štab civilne zaštite: Saopćenje za javnost

 

Poštovani sugrađani,

Danas je održana 14. vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, a vezano za pandemiju korona virusa, na kojoj je razmatran  slučaj zaražene osobe koja je uposlenik kompanije “Bontex” Maglaj doo. Pored članova Općinskog štaba civilne zaštite, sjednici je prisustvovao i nadležni epidemiolog dr. Alis Kozica, koji je Štab informisao o izvršenom uvidu u epidemiološko stanje u kompaniji “Bontex” Maglaj doo. Prema informaciji koju je prenio dr. Kozica, tokom dana će biti izvršeno testiranje članova porodice zaražene osobe, kao i osoba s kojima je imala bliske kontakte ili iskazuju simptome oboljenja. Testiranja će biti nastavljena i narednih dana. Nakon dobijanja rezultata današnjeg testiranja prema riječima dr. Kozice, bit će donešene mjere izolacije ukoliko to rezultati testiranja budu zahtijevali.

Slijedom dosadašnjih događanja i informacija u javnosti koje nisu plasirane od strane nadležnih Općinski štab civilne zaštite moli sve građane da:

 

  • *I dalje poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere, obaveznu socijalnu distancu, izbjegavanje okupljanja i bespotrebnih kontakata uz obavezno korištenje zaštitne maske.
  • *Da izbjegavaju bilo kakvo stigmatiziranje i optuživanje zaraženih osoba, jer zaraza korona virusom nije stvar niti volje, niti želje, a ponajmanje namjere pojedinca.
  • *Molimo sve osobe koje su imale kontakt sa zaraženim i osobe koje imaju simptome oboljenja od korona virusa da ne kriju te podatke, jer na taj način ugrožavaju kako sebe, tako i druge, ali i zdravstveni sistem.
  • *Zahtjevamo od svih privrednih subjekata da utiču na poštivanje preporučenih mjera za suzbijanje korona virusa od strane njihovih uposlenika.

 

Općinski štab civilne zaštite se obratio Kantonalnom štabu civilne zaštite ZDK, Ministarstvu zdravstva ZDK i Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica sa zahtjevom za hitnu reakciju u skladu sa zakonskim aktima i epidemiološkom slikom.

Također, Općinski štab civilne zaštite se obratio i menadžmentu kompanije “Bontex” Maglaj doo,  sa preporukama određenih mjera koje je sugerisao i sam epidemiolog prilikom današnje posjete.

Federalni štab civilne zaštite je danas, a nakon održane sjednice Općinskog štaba civilne zaštite donio Naredbu, broj:12-40-6-148-143/20, u kojoj je osobama starijim od 65 godina na području Federacije BiH dozvoljeno kretanje ponedjeljkom, srijedom i petkom u trajanju od 09,00 do 13, 00 sati, a osobama mlađim od 18 godina dozvoljeno kretanje utorkom, četvrtkom i subotom u trajanju od 14,00 do 20,00 sati.

Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, broj:12-40-6-148-145/20, ukida se Naredba o zabrani kretanja od 20,00 do 05,00 sati.

Naredbom broj:12-40-6-148-120-2/20 za lica koja se trenutno nalaze u karantinu prema rješenjima Federalnog ministra zdravstva, ista će se staviti van snage i zamijenit će se rješenjima kantonalnog sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničavanju kretanja.

 

 

KOMANDANT OPĆINSKOG ŠTABA CZ

               Mirsad Mahmutagić