• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.04.2020

Održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite

 

Danas je održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite i razmatrana je trenutna epidemiološka situacija na području općine Maglaj. Kako bi blagovremeno pokušali djelovati, članovi Štaba i nadležni epidemiolog dr. Alis Kozica razmatrali su stanje kompanije Bontex, obzirom da je u grupi testova koji su jučer urađeni, jedan test pozitivan i radi se o uposleniku ove kompanije.

„Imamo uposlenicu jedne kompanije koja je testirana na osnovu njenih simptoma, a koja je na bolovanju posljednjih 8 dana. Nakon testiranja, utvrđeno je da je pozitivna na COVID-19. Danas smo obišli tu firmu, uradili epidemiološko istraživanje, testirali smo još deset radnika sa te proizvodne linije, gdje je radnica bila u kontaktu s njima. Na osnovu rezultata testa, poduzet ćemo daljnje korake. Moram istaći da na osnovu jednog pozitivnog slučaja, zdravstveni radnici nemaju ovlasti da zatvaraju neke firme. Jako je bitno ono što smo govorili i ranije, da ta stigma pojedinih osoba ili firma da se izbjegne u javnosti. Virus je prisutan svugdje. Građani se i dalje moraju pridrižavati donesenih naredbi, a pogotovo uposleni u bilo kojim  firmama, dakle gdje god da rade“, kazao je epidemiolog dr. Alis Kozica.

„Posljednjih dana su redovna testiranja na korona virus i nakon broja zaraženih koji je rastao, posljednjih dana se stanje bilo stabiliziralo. Bilo je nula ili eventualno 1 pozitivan test. Nažalost u grupi testova koji su jučer urađeni, jedan test je pozitivan i radi se o uposleniku kompanije Bontex. To nam je bio alarm da blagovremeno pokušamo reagovati, tako da smo sazvali vanrednu sjednicu Štaba, ali smo sačekali da nadležni epidemiolog dr. Alis Kozica i dr. Elvir Vehabović, direktor Doma zdravlja Maglaj, prvo izvrše uvid u navedenoj kompaniji. Danas smo razmotrili i donijeli niz zaključaka, prije svega da ponovo zamolimo javnost za obavezu korištenja maski, održavanja socijalne distance, ali i da se obratimo prema kompaniji Bontex. Dakle, da sve svoje uposlenike, na neki način zamole da u narednih nekoliko dana, s obzirom da su neradni dani, budu u svojim kućama, da izbjegavaju bilo kakve kontakte, jer će se izvršiti testiranje danas, sutra i vjerovatno prekosutra, većeg broja uposlenika. Na taj način bi se stvorila epidemiološka slika, na osnovu koje bi nadležne kantonalne institucije vjerovatno donijele odluku o izolaciji uposlenika kompanije Bontex“, naglasio je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

Tokom sjednice, razgovarali su o različitim varijantama rješavanja navedene situacije o čemu je načelnik Mahmutagić kazao: „Ono što struka u ovom trenutku kaže, jedan zaraženi nije dovoljan da bi se zatvorila jedna kompanija, a posebno što se radi o osobi koja je već 7-8 dana na bolovanju. Ali će svakako sačekati rezultate današnjeg testiranja, da vide u kojem smjeru vodi. Danas će biti testirani članovi porodice osobe koja je zaražena i oni koji su bili najbliži kontakti u kompaniji. Nakon toga, taj će se krug proširiti. Onako kako su radili i za kompaniju HM-Promet, gdje smo na kraju izašli na 40-tak zaraženih na području općine Maglaj, od čega je  14 uposlenih u HM-Prometu. Išli su linijom virusa, pohvatali i one koji su pozitivni uposlenici i njihove članove porodica. Na neki način, da smo imali više izolacija od članova porodica bilo bi sigurno manje zaraženih unutar same porodice. To je preporuka koju ćemo danas prenijeti i uposlenicima Bontexa.“

Na kraju načelnik Mahmutagić ponovo je uputio važne poruke za građane općine Maglaj:

„Pozivam sve građane da nikog ne optužuju za širenje virusa. Virus je zahvatio čitav svijet, došao je i u Maglaj. Osobe koje su zaražene nisu krive što su zaražene, nije niko ni znao da ima i nosi virus sa sobom. I zbog toga i jeste stalno ponavljanje, da svi moramo biti oprezni. I još jedna vrlo bitna poruka, da niko ne krije simptome, na vrijeme se mora reći zdravstvenim institucijama. One osobe koje dođu u Dom zdravlja, pa kriju simptome, oni su potencijalno zaraženi, mogu potencijalno prenijeti zarazu na zdravstveni sistem, što nam najmanje u ovom trenutku treba.“