• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.04.2020

Održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite

 

Danas  je održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite i razmatrana je trenutna epidemiološka situacija na području općine Maglaj, obzirom da je došlo do povećanja broja lica zaraženih od korona virusa (COVID -19) . Sjednici Štaba prisustvovao je epidemiolog dr. Alis Kozica, koji je sa stajališta struke govorio o trenutnoj situaciji i važnosti poštivanja donesenih mjera.

„Epidemološka slika u Maglaju je očekivana, za sada je zadovoljavajuća. Dom zdravlja Maglaj uradio je jedan dobar posao. On nadzire, kontroliše i on je otkrio prve slučajeve na osnovu kliničke slike. Mi smo sada u drugoj fazi kada je teško otkriti nultog pacijenta.Kada smo otkrili prve slučajeve, sada istražujemo njihove kontakte. Te kontakte smo već istražili i dobili smo neke pozitivne, a neke negativne. Nastavljamo dalje epidemiološko istraživanje, da se objedini jedna epidemiološka slika, da se pokuša vidjeti svi ti koji su pozitivni, inficirani, na koji način, kako su došli do toga. Imali smo veliki broj ljudi na početku koji je dolazio iz Italije, Njemačke, koji su bili ovdje i u svom tom dolasku, virus je ostao u stanovništvu. Pošto je to novi virus, koji ima duži period inkubacije, imamo situaciju gdje nisu ispoljeni svi simptomi. Tako da se on vrlo brzo širi s jedne osobe na drugu. Ovdje nije fokus na jednoj firmi, kao da je ona izvor korona virusa. Nemamo nultog pacijenta i samim time ne znamo, nemamo poveznicu. Mi sad kad bismo imali mogućnost, a to ćemo početi istraživati, neke mjesne zajednice, sela, na kraju krajeva u gradu, kad bismo imali sumnjive slučajeve, pronašli bismo još zaraženih ljudi. To nam govori da je zapravo infekcija rasprostranjena, ne samo u Maglaju, nego u svim gradovima. Također, ne smijemo i opasno je raditi stigmu prema nekome kod koga smo otkrili infekciju. Ta stigma ničemu ne vodi, može prouzrokovati paniku i niz negativnih stvari. “, istakao je dr. Alis Kozica, kantonalni epidemiolog.

O stručnim preporukama za stanovništvo, dr. Kozica kazao je: „Mi smo sada u jednoj fazi velikog rasta oboljelih gdje može za kratko vrijeme da se otkrije veliki broj u jednom danu, tako da bi stanovništvo ozbiljno trebalo da shvati sve ove mjere zaštite koje su preporučene. Dakle neophodno je da se drži socijalna distanca, da se ne odlazi na sijela, da se smanje druženja, da se stalno peru ruke i dezinfikuju, te  da se nose zaštitne maske kako bi spriječili dalje širenje. Posebno moramo zaštiti tu rizičnu populaciju, preko 65 godina.“

 „Trenutno imamo 21 potvrđeno oboljelo lice od korona virusa na području općine Maglaj. Nažalost, vjerovatno će ih biti još. Trudimo se da pružimo zdravstvenu pomoć cjelokupnom stanovništvu općine Maglaj. Koliko ja imam informacije, sa današnjim danom, imamo jednog kritičnog pacijenta, koji se nalazi na respiratoru u Kantonalnoj bolnici Zenica. On ima više udruženih hroničnih oboljenja i inače je slabijeg zdravstvenog stanje. Ali i njegovo stanje je za sada stabilno, bitno je da nema pogoršanja. Ostali pacijenti su zaista stabilni, dobro se osjećaju i nemaju nikakvih izraženih tegoba. Nadamo se da ćemo svi zajedno neoštećeni izađi iz ove situacije“, istakao je dr. Elvir Vehabović, direktor JU Dom zdravlja Maglaj.

„Danas ćemo imati novi set uzoraka koji će ići na testiranje, tako da ćemo vidjeti stanje. Ja lično sam htio da pokušamo određene mjere pooštriti, da budu rigoroznije. Očigledno je da treba puno više poštivanja svih naredbi, koje su donesene, a to sam tražio i od komandira Policijske stanice Maglaj. Dakle, da idemo na maksimalno poštivanje mjera. Očekuje nas sada najteža faza i vjerovatno dodatno povećanje broja oboljelih. Jedini način, kako je i sam epidemiolog rekao jeste poštivanje mjera, socijalna distanca, pranje ruku, izbjegavanje bilo kakvih kontakata i javnog okupljanja. Danas smo razgovarali i na način da sam Štab bude primjer, da idemo sa prijavama na 122, da prijavljujemo sve one koji ne poštuju mjere, pa neka plaćaju kazne“, naglasio je komandant Općinskog štaba civilne zaštite Mirsad Mahmutagić.