• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.04.2020

Načelnik Mahmutagić održao sastanak sa kantonalnim epidemiologom

 

Danas je načelnik općine Mirsad Mahmutagić održao sastanak sa kantonalnim epidemiologom, dr. Alis Kozica, kojem je prisustvovao i direktor JU Dom zdravlja Maglaj Elvir Vehabović i Općinska sanitarna inspektorica Merima Mahmutović. Razgovarali su o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području općine Maglaj, kao i stručnim preporukama kojih se trebaju svi građani pridržavati.

“Ja sam kao načelnik općine insistirao da danas u Maglaj dođe epidemiolog kako bismo razriješili određene nedoumice. Jedna je stvar šta mislimo mi, koji nismo struka, a druga je stvar da struka izađe pred lice javnosti i da kaže pravu istinu i prave preporuke, te da se toga držimo”, istakao je načelnik Mahmutagić.

“Epidemiološka slika u Maglaju je za sada zadovoljavajuća, dakle pod kontrolom. Trenutno se radi epidemiološko istraživanje prvih slučajeva. Tako da istovremeno i testiramo neke sumnjive slučajeve. Ako se ispostavi da su pozitivni slučajevi, onda ispitujemo dalje kontakte i testiramo. Što se tiče kompanije HM-Promet, trenutno smo osam osoba testirali, jedna je pozitivna, tri su negativne, a četiri očekujemo nalaze. Tako da, pažljivo ispitujemo sumnjive kontakte i testiramo, vodimo računa o mogućem širenju ili povezanosti. Nije lahko u ovom trenutku to sve povezati. Ali korak po korak pravimo, da ne bi bilo štete ni kompaniji ni građanima. Budno motrimo, testiramo i istražujemo. Što se tiče osoba koje se nalaze u lancu kontakata, imaju HES Službu kojoj se mogu obratiti, gdje će se dalje postupati, tražit će se kontakti i automatski gledati kakva je vrsta kontakta. Da li je to bliski kontakt, gdje je moguć prijenos infekcije ili dalji kontakt, gdje je manji rizik prijenosa. Mi pratimo sve vrijeme kliničku sliku i zdravstvene tegobe”, kazao je kantonalni epidemiolog dr. Alis Kozica.

O preporukama za sprečavanje širenja korona virusa, dr. Kozica kazao je: “Preporuka je da se građani uopće što manje kreću, a posebno osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom, u kućnoj izolaciji, ne smiju se kretati izvan kuće. Jer je čovjek taj koji je izvor infekcije. Pošto je jedini efikasan način za suzbijanje infekcije vakcina, koju trenutno nemamo, to su ove mjere socijalne distance, rastojanja, da ljudi nemaju kontakata, time ublažavamo širenje infekcije. Svi oni koji nisu u kućnoj izolaciji, koji se kreću, idu na posao, rade svakodnevne aktivnosti, važno je da se pridržavaju mjera koje su donesene, dakle socijalna distanca, jer će nam to svima pomoći da se suzbije infekcija, kao i njeno dalje širenje.”