• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.04.2020

Načelnik Mahmutagić održao sastanak sa vlasnicima ugostiteljskih objekata

 

Danas je načelnik općine Mirsad Mahmutagić održao sastanak sa dijelom vlasnika ugostiteljskih objekata sa područja općine Maglaj kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji i kako je oni doživljavaju, šta misle da Općina Maglaj u ovoj situaciji može uraditi u okviru svojih nadležnosti, te eventualnim prijedlozima koje imaju.

„Zadnjih dana smo obilazili one koji rade i tu ćemo praksu i nastaviti, međutim s obzirom na sve pripreme koje radimo unutar Službe i ono što smo najavili i šta Općina Maglaj može da oslobodi one subjekte koji ne rade, došlo je na red da razgovaramo sa predstavnicima djelatnosti kojima je zabranjen rad. Danas sam razgovarao sa dijelom vlasnika ugostiteljskih objekata, nemoguće ih je sve pozvati na sastanak, al bilo ih je tu jedan broj da vidimo ovaj problem iz njihovog ugla, njihova očekivanja, njihove strahove. Prvi su koji su prestali s radom sa još nekoliko djelatnosti, ali vjerovatno će biti i zadnji koji će početi sa radom, s obzirom na specifičnosti i vjerovatno opet pod određenim ograničenjima. Situacija je vrlo teška, ali evo svi smo danas imali razumijevanja na sastanku. Svima nam je jasno da u ovom trenutku se ništa konkretno ne može i ne smije reći, barem oni koji drže do svojih riječi“, istakao je načelnik Mahmutagić.

„Ugostitelji su kategorija koja je možda i najviše pogođena ovom zabranom rada i možda nosi najveći broj radnika koji su vezani za ovu zabranu rada. Očekujem od države konkretnu pomoć u vidu obeštećenja, nadamo se da će ta pomoć doći pravovremeno i da nećemo morati čekati mjesecima i godinama da ostvarimo određenu vrstu refundacije zbog prinudne zabrane rada“, kazao je Benjamin Begović, vlasnik restorana „Tabasco“.

„Mi se snalaziti moramo, a očekivati nemamo šta od države, jer je cijeli svijet ugrožen. Svi su u istom problemu, vrlo je teško s moje strane da vidim nešto izvjesno ili neizvjesno. Samo je stvar kad će se to završiti“, kazao je Ernest Hodžić vlasnik restorana „RIVA“.