• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.04.2020

OBAVIJEST-UPOZORENJE

 

Kako bi pomogli sami sebi, a u cilju sprečavanja i suzbijanja zarazne bolesti, corona virus (COVID-19), jedna od obaveznih mjera je maksimalno povećati svakodnevno provođenje osnovnih, kao i posebnih mjera sanitarno-tehničkih uvjeta, tj. obavezne preventivne dezinfekcije prostora u kojima boravimo i u kojim se krećemo.

Jedan od navedenih prostora na koji treba obratiti posebnu pažnju i provoditi kao obaveznu protuepidemijsku mjeru je dezinfekcija zajedničkih dijelova i uređaja zgrada za stanovanje. Kao poseban prostor koji koriste svi stanari, tj. etažni vlasnici stanova je ulaz u stubište i stubište zgrada.

U skladu sa članom 1. Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade ("Službene novine ZDK", broj: 4/16), kojim je navedeno da, održavanje zajedničkih dijelova i uređaja zgrade i upravljanje zgradom je javni interes, u cilju zaštite života i sigurnosti ljudi i imovine, potom člana 10. stav 1. istog zakona koji nalaže da etažni vlasnici imaju pravo korištenja, te pravo i obavezu održavanja i upravljanja zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade, a sve u vezi sa članom 9.Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službene novine F BIH", broj 29/05), članom 11. stav 1. tačka 6. istog Zakona, u kojem je navedeno da u posebne mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti se ubraja i dezinfekcija.

Iz prethodno navedenog proističe da je obaveza stanara, tj.vlasnika ili korisnika stanova, organizovanje i provođenje dezinfekcije, zajedničkih dijelova i uređaja zgrade.

Prilikom izvođenja dezinfekcije preporučuje se postupati po uputstvu Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Maglaj:

-Prije nego se počne s čišćenjem, potrebno je staviti masku i rukavice,

-Izbjegavati dodirivanje lica i očiju tokom čišćenja,

-Stubišta, gelendere (rukohvate) i šteke je potrebno prvo mehanički očćistiti deterdžentom, zatim oprati vodom.

 

Za dezinfekciju treba odabrati sredstvo koje u sebi sadrži neku od sljedećih aktivnih stvari:

-Hlorni granulat (Izosan), 1g (kafena kašičica) na 5 litara vode,

-Domestos (čep domestosa na 2 litra vode),

-Aseptsoll na bazi 70% alkohola, za gelendere, šteke, prekidače, brisati više puta na dan.