• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  11.12.2012

OBAVJEŠTENJE IZ SLUŽBE CIVILNE ZAŠTITE

Obzirom da su našu Općinu zadesile obilne sniježne padavine ovim putem skrećemo pažnju građanstvu i pravnim licima da obavezno moraju očistiti prilaze svojim stambenim i poslovnim objektima kao i staze koje prolaze kraj njih i kojima se služe pješaci.
Također skrećemo pažnju građanima da prate stvaranje „ledenica“ na krovovima kuća i stambenih zgrada koje mogu predstavljati realnu opasnost po njihovu sigurnost, te da ih blagovremeno uklanjaju da ne bi došlo do njihovog padanja na prolaznike.
Vlasnici stambenih i poslovnih objekata su takođe dužni uklanjati snijeg i led sa krovova da zbog težine ne bi došlo do urušavanja istih.

U članu 98. Odluke o komunalnom redu i sanitarno higijenskim mjerama („Službene novine općine Maglaj“, broj:Vanredno izdanje od 15. 03.2012. godine) piše:
„Za uklanjanje snijega i leda s trotoara uz zgrade odgovorni su vlasnici ili korisnici stanova i poslovnih prostorija u zgradi.
Građani, preduzeća, ustanove, samostalni privrednici i druga fizička lica, vrše čišćenje i uklanjanje snijega i leda sa pristupnih puteva i staza koji povezuju javne površine i objekte kojima upravljaju ili koje koriste.
Za uklanjanje snijega i leda s taksi stajališta odgovorno je udruženje taksista.
O uklanjanju snijega i leda s parkirališta brine osoba koja njima upravlja ili ih koristi. O uklanjanju snijega i leda s pločnika brinu vlasnici zemljišta i zgrada i stanari, a ispred lokala – vlasnici lokala.
O uklanjanju snijega i leda s krovova zgrada brinu vlasnici, stanari ili preduzeće koje zgradom upravlja.
Za uklanjanje snijega i leda sa željezničkih i autobusnih stanica, otvorenih tržnica, sajmova, sportskih igrališta i sličnih prostora odgovorno je pravno lice koje koristi i održava tu površinu.“