• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.03.2020

Održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite

 

Danas je održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite na kojoj se pored donesenih naredbi Federalne uprave civilne zaštite, razmatrala i trenutna situacija na području općine Maglaj. 

Direktor JU Dom zdravlja Maglaj dr.Elvir Vehabović istakao je da još uvijek nema potvrđenih slučajeva koronavirusa u općini Maglaj. Također, prisutne je upoznao o aktivnostima trijažnog punkta koji je obavezan za sve osobe koje dolaze u ovu ustanovu. Dakle, dužni su svi prije ulaska u Dom zdravlja Maglaj u trijažnom punktu ispuniti anketni upitnik gdje se traže informacije: “Da li su bili u inostranstvu? Da li su bili u kontaktu sa nekim iz inostranstva? Da li imaju simptome koji su povezani sa koronavirusom?” 

Komandir PS Maglaj Alen Mušić obavjestio je prisutne da prema posljednjim informacijima 532 osobe su u izolaciji, te da se redovno vrši kontrola i obilazak istih. Istakao je da mogu biti zadovoljni po pitanju discipline lica koja su u izolaciji i da nema evidentiranih bilo kakvih zloupotreba niti ekcesnih situacija.

Direktor KJD Maglaj Mehmed Bradarić naglasio je da za sada vodosnabdijevanje protiče bez ikakvih problema, ali ipak građane poziva na racionalnije korištenje vode.

Sekretar Crvenog križa Ismar Mehinagić kazao je kako su građanima do sada podijelili blizu 40 hiljada maski, te da aktivnosti na pomoći starijih i iznemoglih lica se nastavljaju i u narednom periodu.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić istakao je važnost poštivanja donesenih naredbi i preporuka, te u kojim slučajevima se može računati na pomoć volontera.

"Stalno apeliramo da se poštuju sve naredbe, samodisciplina, jedini način borbe protiv ovoga je da budemo dobro disciplinovani, da slušamo sve naredbe, da provodimo higijenske mjere, dezinfekcione mjere, da se izbjegavaju suvišni kontakti, suvišna kretanja i od večeras ide i zabrana kretanja od 18,00 do 05,00 sati ujutro. Određena lica koja imaju radne obaveze će moći, ali ta lica će biti evidentirana i moći će se kretati na relaciji od mjesta stanovanja do posla. Što se tiče uključivanja volontera, mi imamo situaciju da sve osobe preko 65 godina imaju zabranu kretanja, kao i ovi ispod 18, ali lica preko 65 godina, od kojih je dio onih koji imaju hronična oboljenja, teški bolesnici kojima treba pomoći. Mi smo prije nekoliko dana pozvali sve naše sugrađane da se solidarišu sa takvim licima, da im pomognu oko nabavke i namirnica i lijekova. Dali smo brojeve Crvenog krsta i Centra za socijalni rad  kojima se mogu javiti ta lica. Međutim, ovo nekoliko dana vidjeli smo da jedna takva namjera se zloupotrebljava od određenog broja građana koji razmišljaju što bi se ja izlagao ili što bi se izlagao neko od moje porodice da se kreće, može mi to donijeti neko na vrata što mi treba. Tako da je danas bila preporuka da Crveni krst angažuje volontere koji se jave da bi radili i da se vrši evidencija tih osoba kojima zaista treba pomoć, da se pomaže samo njima, a da ne budu zloupotrebljeni ni volonteri ni Crveni krst", istakao je načelnik Mahmutagić.

Na kraju, načelnik Mahmutagić ponovo je uputio apel građanima i naglasio:

"Stalno ponavljamo, u saopćenjima pišemo slogan BUDIMO ODGOVORNI. Zaista trebamo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima, prema zajednici. Samo jedan neozbiljan slučaj, jedna osoba zaražena ovim virusom, ukoliko se neodgovorno ponaša, može zaraziti mnoge na području naše općine, a to svakako treba da izbjegnemo. Zato stalno ponavljamo, budimo odgovorni, provodimo mjere, perimo ruke, izbjegavajmo kontakte i bespotrebna kretanja."