• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  04.03.2020

Izvršena primopredaja i puštanje u rad mjerne stanice za kontrolu kvaliteta zraka u Maglaju

 

 

Danas je izvršena primopredaja i puštanje u rad mjerne stanice za kontrolu  kvaliteta zraka u Maglaju, a ceremoniji su prisustvovali ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak, direktor Instituta „Kemal Kapetanović“ doc.dr. Mustafa Hadžalić i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Ovo je velika  prekretnica za Maglaj iz razloga što će svi građani u Maglaju i Zeničko-dobojskom kantonu znati koliko čestica, koliko zapravo zagađenosti zraka je trenutno u Maglaju. Želio bih da napomenem da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona ovlasti na Institut „Kemal Kapetanović“ i za zagađenje zraka u ovom kantonu. Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštita okoline je prošle godine uplatila 300 hiljada za Institut da bi mogli evo danas ovu i sve druge stanice u Zeničko-dobojskom kantonu. Mi trenutno posjedujemo 5 stanica, ovo je 6 svečana stanica koju posjeduje Institut. Uskoro Vlada zajedno sa Ministarstvom planira napraviti web stranicu na kojoj će biti moguće da pratimo tačno rezultate zagađenosti u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu, kako bi se gradonačelnici i načelnici zajedno sa Vladom da se bori protiv zagađenosti zraka i svih ostalih čestica u zraku“, istakao je ministar Arnel Isak.

 „Institut je glavni nosilac za uspostavu mreže za monitoring kvaliteta zraka u Zeničko-dobojskom kantonu i on dobija sve podatke sa mjernih stanica. Ova mjerna stanica je jedna od najsavremenijih opremljenih mjernih stanica, jer u sebi ima analizator za mjerenje sumpornih oksida. To je od prvih takvih stanica na Balkanu. Institut će dobiti sve podatke, analizirati ih i te podatke će dostavljati Općinama. Ovom stanicom je velika dobit Općine Maglaj“, istakao je direktor doc.dr. Mustafa Hadžalić.

„Ovo je puštanje stanice u jedan probni period, do neka dva mjeseca, praćenja, nakon čega će to biti dostupno na stranici Federalnog hidrometerološkog zavoda. I Općina Maglaj će kupiti licencu, tako da ćemo moći sedam vrijednosti koje se mjere moći prikazati na našoj web stranici. Radi se o najmodernijem analizatoru, ne samo u BiH nego i široj regiji. Tako da će ovo biti dobar pokazatelj za stanje kvaliteta zraka na području općine Maglaj. Građani će imati pravo stanje, a mi prije toga ćemo iskoristiti priliku da stručni ljudi koji znaju princip rada ovih stanica da praktično nas educiraju, daju nam informacije. Samo mjerenje trebamo dobro analizirati i znati o čemu se radi“, kazao je načelnik Mahmutagić.