• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  03.03.2020

Načelnik Mahmutagić učesnik vježbe „ARON 2020” u Sloveniji

 

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić, boravio je proteklog vikenda u Sloveniji, gdje je na poziv Saveza radioamatera Slovenije prisustvovao vježbi „ARON 2020” koja je održana u Obrazovnom centru za zaštitu i spašavanje Ministarstva odbrane Republike Slovenije, a koji se nalazi u mjestu Ig kod Ljubljane.

ARON je inače radioamaterska mreža za opasnost u Sloveniji koja okuplja radioametere koji pomažu Civilnoj zaštiti prilikom izvanrednih situacija u slučaju prekida komunikacijskih veza.

Na vježbi „ARON 2020“ prezentovano je kako izgleda organizacijska struktura i djelovanje radioamatera u Sloveniji koji su usko povezani sa hitnim službama, te im pomažu prilikom izvanrednih situacija.

Načelnik Mahmutagić je na ovom skupu podijelio iskustva sa poplavama 2014. godine, kada građani Maglaja, ali i nadležne službe zbog loše povezanosti nisu bili u mogućnosti dobijati pravovaljane informacije. Dodao je i to, kako je općina Maglaj u posljednje vrijeme uradila mnogo na poboljšanju povezanosti i unapređenju radiokomunikacijske opreme, kako bi Radio mreža za opasnost funkcionisala, te mogla odigrati ključnu ulogu u situacijama kada mobilna i fiksna telefonija nisu u funkciji.

Drugog dana posjete Sloveniji, načelnik Mahmutagić je posjetio općinu Trbovlje gdje je sa zvaničnicima ove općine razgovarao o mogućoj saradnji između dvije općine.