• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  27.02.2020

Svečano obilježen 1.mart-Dan nezavisnosti BiH u Maglaju

 

Danas je Svečanom akademijom koja je održana u prepunoj kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ obilježen 1.mart-Dan nezavisnosti BiH.

Prisutnima su se prigodno obratili predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Sasvim je jasno da je jedina sigurna budućnost naše države, samim tim i naše lokalne zajednice, u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, izgradnju tolerantnog društva utemljenog na evropskim vrijednostima i standardima, zajednicu u kojoj će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj napretka za sve. To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama. Čuvajmo našu domovinu, njegujmo njeno zajedništvo, njenu multikulturalnost i napredak. Gradimo budućnost zajedno i udruženo“, kazala je predsjedavajuća Zamboni.

„ BiH je dovoljno duga i široka za sve njene građane, sve njene narode, sve one koji kroče u našu BiH. Ne dozvolimo da zlo nadvlada razumom, ne dozvolimo da neprijatelji utihnu prijatelje, ne dozvolimo da noviteti pobijede našu tradiciju, ne dozvolimo da loše namjere kažnjavaju sadašnjost i budućnost mladih. Ostaje nam da se borimo da nemamo dvije BiH, jednu ovdje i drugu rasijanu sjemenom trajnog odlaska širom svijeta. Želimo jednu BiH za sve njene građane, narode, pojedince, goste, strance, ljubitelje lijepe okoline. Svim Bosancima i Hercegovcima, ali i svim građanima i ljudima dobre volje u zemlji i širom svijeta, onima koji vole svoju Bosnu i Hercegovinu, sretan 1.mart Dan nezavisnosti BiH“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Udruženje mladih „Pod našom tvrđavom-Sub castro nostro“ Maglaj predstavili su se performansom 'Nova generacija snova' koji je izazvao brojne emocije, a vokalna skupina Gradskog mješovitog hora pod vodstvom mladog Benjamina Hasanića čestitali su praznik simboličnim pjesmama.

Hor Osnovne škole Maglaj i profesori Muzičke škole pod dirigentskom palicom Esene Ruvić pjesmom i performansom „Samo rata da ne bude“ koji su realizirali u saradnji sa razredima te škole i JU Dječiji vrtić Maglaj izazvali su veliko oduševljenje svih prisutnih, te su zajedno sa prethodnim tačkama u programu pokazali spoj mladosti, vještine, ljubavi prema domovini i ljepotu u različitosti.

Program obilježavanja 1. marta- Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine počeo je jutros polaganjem cvijeća na spomen ploču prvom šehidu općine Maglaj Rifatu Abidoviću, partizansko groblje Čakalovac, šehidsko mezarje Podborik, spomen obilježje civilnim žrtvama rata i spomen obilježje u Novom Šeheru. Prije akademije delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste.