• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.01.2020

U Maglaju obilježena 26. godišnjica velike oslobodilačke akcije

 

Na dostojanstven način obilježena je 26. godišnjica jedne od najznačajnijih bitaka na maglajskim prostorima u periodu 1992. - 1995. – Konvoj 94 ili Bitka za Pazarić.

Oslobodilačka akcija na području Pazarića izvedena je kada se agresor najmanje nadao, u jeku višemjesečne blokade, kada se hrana dijelila na grame, kada je nedostajalo municije, ali nije odlučnosti i hrabrosti pripadnika 327. viteške brdske brigade. 

Prisutnima su se obratili predsjednik Vijeća MZ Liješnica Fahir Salkić, u ime boraca Fuad Terzimehić, glavni imam Nevres ef. Hodžić i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Pazarić je zasluga onih koji su je osmislili, koji su cvokotali na januarskoj hladnoći 1994. godine. Onih koji su imali hrabrost da idu na kišu metaka, onih koji su bili spremni da polože život za Maglaj i Bosnu i Hercegovinu. Pazarić je njihova pobjeda koju su poklonili Maglaju i Bosni i Hercegovini“, kazao je glavni imam Nevres ef. Hodžić.

„Jedna od najsvjetlijih bitaka koja se desila jeste Bitka za Pazarić. Ona se desila u teškim trenucima  opsade Maglaja i trenucima kada su svi bili gladni i žedni, zbog toga je veličina ove bitke još veća. Zaborav je ukoliko se sve ove bitke počnu politizirati i zaborav je ako se počnu proslavljati. Koliko god su bile značajne, u toku tih bitaka mi smo gubili svoje sugrađane, gubili smo svoju braću i sestre, roditelje, ljudi su gubili dijelove tijela. Zbog toga nema zaborava, neophodno je dostojanstvo prema svakom datumu, jer BiH se još uvijek brani. Brani se, ne oružjem nego se brani za svoju opstojnost i opstojnost Bošnjaka i Bosanaca i Hercegovaca na ovim prostorima“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježje u Liješnici, prisutni su krenuli put ka Pazariću, gdje se prisutnima obratila Edisa Šehić. Veoma emotivan govor održao je direktni učesnik ove bitke Izet Hadžić.