• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  13.12.2019

Općinu Maglaj posjetili predstavnici Evropske komisije i REZ Agencije

 

Danas je Općinu Maglaj posjetila predstavnica Evropske komisije June Taboroff i predstavnik REZ Agencije Mirko Čičak. Povod posjete je završetak praćenja projekta „Prošlost za budućnost“ koji je implementiran u periodu novembar 2011-novembar 2013. godine. Ovim projektom u sklopu programa "Pripremne akcije za očuvanje i obnovu kulturne baštine u područjima sukoba na Zapadnom Balkanu za 2010", obnovljen je Delibegov han. Europska unija je finansirala projekat, a implementiranje je  u partnerstvu REZ Agencije (Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH) i Općine Maglaj.

Ferhat Bradarić, šef Odjeljenja za lokalni razvoj, biznis i poduzetništvo govorio je o važnosti ovog projekta za općinu Maglaj, s posebnim naglaskom na očuvanje historijske i kulturne baštine, kao i razvoja turizma. Sastanku su prisustvovali predstavnici NVO koji su bili korisnici projekta, Gradski folklorni ansambl i HKUD Gromovnik, zatim predstavnici Udruženja mladih „ Pod našom tvrđavom-Sub castro nostro Maglaj“ i korisnici B&B komponente ( Bed & Breakfast ).

Nakon razmjene iskustava, te prezentiranja važnosti projekta za svakog korisnika, June Taboroff i Mirko Čičak, zajedno sa predstavnicima Općine posjetili su Delibegov han i Tvrđavu.