• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.11.2019

Svečano obilježen Dan državnosti BiH u općini Maglaj

 

Danas je svečano obilježen 25. novembar- Dan državnosti BiH u općini Maglaj. Održana je Akademija u kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ gdje su se na poseban način pjesmom predstavili učenici Osnovne škole „Maglaj“ na čelu sa Esenom Ruvić i profesorima Muzičke škole, učenici OŠ“Novi Šeher“ sa plesnom tačkom, zatim učenica Gimnazije „Edhem Mulabdić“ Lejla Alispahić pročitala je prigodan tekst i mališani Dječijeg vrtića predstavili su se sevdalinkom.

Prisutnima su se obratili Azur Smajić ispred UABNOR-a Maglaj, predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Moramo naći način, uz sav naš inat, ponos i dušu bosansku, da našoj mladosti vratimo nadu. Da svako ko zna za toleranciju, moralne vrijednosti i snagu kulture komunikacije, sojeti da pripada ovoj zajednici. S takvom podlogom je moguć, siguran sam, ekonomski napredak“, kazao je Smajić.

„Neka nas svakodnevno želja za kvalitetnim životom i sigurnom budućnosti podstiče da čuvamo i očuvamo našu domovinu, da osiguramo njeno zajedništvo i napredak. Ne dozvolimo da traženje vječitih mana svemu bude naše opredjeljenje. Pogledajmo širu sliku, budimo iskreni i otvorenog uma. Ugledajmo konačno ljepotu svog doma, svoje kuće, svog kolege, komšije, prijatelja. Prepoznajmo iskrenost i čestitost, dobru namjeru i časnu gestu. Neka nam zajedništvo bude vodilja u ostvarivanju svih ciljeva koji će sačuvati Bosnu i Hercegovinu i osigurati joj zasluženo mjesto u europskoj porodici“, naglasila je predsjedavajuća Zamboni.

 „Svi Bosanci i Hercegovci, svi njeni građani i narodi koji ovu državu volimo i živimo, ne smijemo i ne možemo dozvoliti da ideja Bosne i Hercegovine, njenog zajedništva i ravnopravnosti bude uništena, nego moramo istrajati na savladavanju podjela koje su nam nametnute, graditi pravnu državu u punom kapacitetu, što je preduslov za prosperitet BH društva. U nadi i vjeri da ćemo svi zajedno, uzimajući za uzor generaciju koja se suprotstavila svakoj vrsti nepravde i ne dijeleći se po bilo kojoj identiteskoj osnovi, graditi bolje i pravednije društvo, jaču i prosperitetniju državu, srdačno vam čestitam 25. novembar- Dan državnosti BiH“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Delegacije su prije Akademije položile cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste.