• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.11.2019

Obilježena godišnjica oslobodilačke akcije na Spahića gaju

 

Danas je prigodnom Akademijom obilježena 27. godišnjica velike oslobodilačke akcije na Spahića gaju. Prisutnima su se obratili u ime JOB-a i PDV-a Hajdar Lošić i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Ovaj datum, s ponosom i dostojanstveno obilježavamo iz dana u dan u znaku sjećanja na sve one koji su položili svoje živote za opstanak Bosne i Hercegovine. A naša stalna obaveza je da budemo dostojni žrtava koje su pripadnici Armije Republike BiH hrabro i nesebično podnijeli za život i slobodu koju danas imamo.Ta borba za domovinu izvedena je na jedan maestralan način, isto kao što je izvedena ova prva oslobodilačka akcija na Spahića gaju, kada smo ostvarili odličan položaj za dalju borbu.Uvijek naglašavam da je čast bilo biti pripadnik Armije koja nije činila zločine, koja nije vršila agresiju, čii je jedini cilj bila odbrana i očuvanje domovine“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Povodom ovog značajnog datuma raspisan je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola.

U kategoriji osnovnih škola najuspješniji su bili Selma Međić  ( treće mjesto), Amar Hasanbašić ( drugo mjesto) i Amor Smajlagić ( prvo mjesto). Nagrađeni srednjoškolci su Amna Kalabić ( treće mjesto ), Ines Jupić  ( drugo mjesto ) i Mahir Rešidović ( prvo mjesto ).

U muzičkom dijelu nastupali su učenici Gimnazije „Edhem Mulabdić“, Mješovite srednje škole Maglaj, Prve osnovne škole Maglaj, kao i mališani iz Dječijeg vrtića Maglaj i vrtića Dječiji osmijeh.

Prije Akademije delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana, a u nedjelju 17. novembra položit će cvijeće na Spahića gaju.