• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  13.11.2019

Tri godine otkako je g. Mirsad Mahmutagić preuzeo zvanično funkciju načelnika općine Maglaj

 

Navršile su se tri godine otkako je g. Mirsad Mahmutagić preuzeo funkciju načelnika općine Maglaj. Tim povodom govorio je za RTV Maglaj o prethodnom periodu, o stvarima na koje se ponosi posljednje tri godine, kao i planiranim projektima.

 

Kako biste u jednoj rečenici opisali period koji je ostao iza Vas?

Ako moram reći u jednoj rečenici, onda moram reći da je to puno rada, puno problema, puno kontakta, malo slobodnog vremena za porodicu, ali isto tako tri godine rezultata rada sa kojima sam zadovoljan.

Jedan ste od najmlađih načelnika u FBIH, jeste li bili svjesni šta Vas je čekalo na ovom putu?

S obzirom da sam prije ovog, bio tri mandata vijećnik u Općinskom vijeću Maglaj, mislio sam da sam bio upoznat sa stanjem i problemima koji su bili aktuelni, međutim dolaskom na ovu funkciju ipak je bilo puno više problema, nego što sam očekivao. Mnoge stvari su se, da tako kažem gurale dugo vremena u stranu, mnogi problemi koji su trebali biti riješeni ranije. Ali na sreću bilo je dovoljno i energije i znanja u administraciji ili najvećem dijelu administracije, tako da smo uspjeli napraviti iskorak.

Vjerujem da niste požalili zbog odluke da budete na čelu jedne općine?!

Nisam razmišljao da li žalim, po prirodi sam osoba koja kad nešto odluči, presječe i više se ne vraća unatrag. Zato što se ništa ne može promijeniti, ali te odluke na kraju koristim kao ulazne parametre za donošenje slijedećih odluka. Mislim da u principu nemam potrebe da se žalim na što sam odlučio, ali da ima negativnih strana tog posla sigurno ima. Pogotovo ono što osjeti porodica.

Na šta ste posebno ponosni kada se ovako osvrnete iza sebe i nekako rezimirate ove tri godine?

Da kažem ima mnogo aktivnosti, mnogo rezultata sa kojima sam ponosan i zadovoljan, ali prije svega mogu reći da sam zadovoljan sa kontaktom sa mladim ljudima, sa udruženjima, sa sportskim klubovima, privrednicima. Ono što mi posebno čini zadovoljstvo, čime sam ponosan, jeste kontakti sa našim sugrađanima. Na ovaj naš način, kako sam radio tri godine, stekao sam povjerenje sugrađana tako da sam, čini mi se dobro došao u svako ćoše ove naše općine. Barem po pokazateljima koje imam od strane naših sugrađana. Oni su u suštini najvjerniji žiri.

Ima li nešto za čime možda žalite, za nekim propuštenim šansama, nerealizovanim projektima?

Ono što je činjenica jeste da mnoge projekte kandidujemo. Mnogo smo ih kandidovali, mnogo ih imamo spremnih i dalje radimo na projektovanjima novih projekata, ali uvijek u masi njih, dođe se do određenih kvalitetnih, kao što su u posljednje vrijeme. Nema vremena za žaljenje, nego ono što uspijemo, da prođemo tamo gdje se kandidujemo, da radimo na realizaciji.

Kako biste ocijenili rad općinske administracije kao podrška izvršnoj vlasti?

Najvećim dijelom administracije, kada sam došao, bio sam zadovoljan, ali isto tako bilo je niz propusta. Evo na neki način, imao sam i priliku, s obzirom da su pojedine osobe odlazile u penziju, prirodnom selekcijom, uspjeli smo malo i osvježiti snage sa mlađim ljudima. Nekim ljudima je data prilika koju su iskoristili, tako da u ovom trenutku sam prilično zadovoljan. Svakako mislim da se može napraviti još dodatno unapređenje i evo trenutno radimo na uvođenju projekt menadžment sistema, koji će svakako donijeti na kvalitetu rada općinske administracije. A stanje za ove tri godine, koliko smo napravili pomak, najbolje govori certifikat BFC, evaluacija koja je bila prije ulaska u proces certifikacije i rezultat nakon proces certifikacije je zvanično unapređenje rada administracije.

Na jednu stranu saradnja sa općinskom administracijom, a na drugoj strani je i saradnja sa zakonodavnom vlašću. Je li Općinsko vijeće desna ruka načelnika općine?

Ja moram reći da sam zadovoljan sa radom Općinskog vijeća. Ovaj saziv je uradio mnogo više, nego bilo koje Općinsko vijeće u svom mandatu. Do tad bio sam i vijećnik i svjestan sam toga koliko je ovaj saziv uradio.Kada je u pitanju i sama vijećnićka većina, donose vrlo kvalitetna rješenja. Često imamo različitih razmišljanja i uvijek govorim da različita razmišljanja donose dobre rezultate i kvalitetne odluke, tako da sam u tom dijelu zadovoljan.

Ima li Maglaj podršku viših nivoa vlasti?

Ima podršku viših nivoa vlasti, to se vidi i kroz ove projekte koje realizujemo. Da li može biti bolje, sigurno je da može, ali da to pitate bilo kojeg načelnika, iz bilo koje druge općine ili političke partije isto će vam reći, da saradnja može biti bolja. Mi koji smo u općinama imamo jedan  pogled prema načinu raspodjele sredstava i kandidovanju projekata, viši nivou vlasti imaju svoj način rada. Moram reći da ima i onih koji nastoje da tu saradnja na neki način zakoče ili uspore. To mi je žao što Maglaj još uijek nije sazreo u tom političkom smislu. Kada se završe izbori da se ohlade glave i da svi zajedno radimo u korist naše lokalne zajednice. Time bi bilo svima bolje.

Kako ocjenjujete imidž koji Maglaj ima u BiH i van njenih granica?

Kada predstavljam općinu Maglaj sa svojim saradnicima na pojedinim konferencijama, ja sam zadovoljan, a posebno zadovoljstvo moram istaći kada je u pitanju saradnja sa međunarodnim instituacijama, pa skoro na svim konferencijama i radionicama, Maglaj je prepoznat kao pozitivan primjer u realizaciji projekata.

Da je ta saradnja da je dobra i da je Maglaj prepoznat kao napredna sredina govori u prilog i posljednja odobrena sredstva. O čemu se radi?

Međutim, o tome govori i BFC certifikat da smo napravili iskorak, govore posjete međunarodnih institucija, posljednjih mjesec dana smo imali ovdje na području općine Maglaj, tri Ambasadora Njemačke, Austrije, Amerike, to nije mala stvar. Prepoznati smo, dakle i s te strane. Što se tiče projekata koji su odobreni Općini Maglaj, to je nastavak izgradnje gradskog parka, iako još uvijek nije ova faza završena, ima još radova koji trebaju biti završeni u sklopu prve faze, pa ćemo onda raspisati za drugu fazu. To je nastavak izgradnje kanalizacije u Misurićima, vrijednosti oko 90 hiljada KM, uskoro idemo sa rekonstrukcijom i izgradnjom vodovodnih sistema na šest lokacija. Dobili smo sredstva za energetsku efikasnost ulične rasvjete, što ćemo iduće godine da realizujemo.Samo Komunalno je uz podršku Općine Maglaj dobilo projekat za unapređenje komunalne infrastrukture i odlaganje otpada. Čekamo još određene rezultate, na naše opće zadovoljstvo i od ovih sitnih projekata za izgradnju pomoćnog terena gradskog stadiona. Jesu manja sredstva, ali sasvim dobro došla.

Naredne godine se u BIH ponovo održavaju lokalni Izbori. Razmišljate li o ponovnoj kandidaturi?

Da bi išao u ponovnu kandidaturu, prije svega treba mi saglasnost od moje porodice, tako da s njima prvo treba razgovarati. Vrijeme će to pokazati. Također, razgovori sa svojim kolegama iz partije, iz većinskog bloka. Sve su to faktori koji utiču na donošenje konačne odluke. Mislim da ću dobro oslušnuti i stav samih naših sugrađana, ali ono što na kraju mogu reći vrlo kratko, vjerovatno sve teče prema kandidovanju za drugi mandat. Ali ono što je sasvim sigurno, i da to ne bude, da ne bude drugog mandata, u privatnom životu ništa ne gubim, samo dobijam. Okrećem se onome čime sam i ranije radio.

U godini pred nama šta su Vam prioriteti, šta biste voljeli da se realizuje na zadovoljstvo stanovnika općine Maglaj?

Prošle godine je prvi put usvojen Plan kapitalnih investicija, i ove godine će biti. Cilj je ralizacija tih planova koji se usvoje od strane Općinskog vijeća.  Zatim da realizujemo ove projekte, koje sam prethodno naveo i nadamo se da ćemo još nekih projekata dobiti. Posebno bih bio zadovoljan, ako bismo iduće godine, s obzirom da imamo kontakte oko rekonstrukcije Starog grada, ako bismo išli sa rekonstrukcijom Trga Alije Izetbegovića, kompletnog platoa. Uradili smo idejno rješenje, imamo kontakt s donatorima, još uvijek sredstva nisu odobrena, ali smo na dobrom putu da to bude. Na putu smo da dobijemo i  uređenje obaloutvrde od gradskog mosta prema Željezničkom mostu, kompletna dužina nekih 300 metara, što je vrlo značajan projekat, nešto manje od 3 miliona. Za par dana ćemo imati i razgovore sa našim sugrađanima koji se nalaze u zoni pored rijeke Bosne, čije je zemljište u tom dijelu, o ovom projektu. Nadam se da ćemo realizovati.

Centralno grijanje?

Centralno grijanje je nešto što je zaista veliki problem, što je zaista skupo. Mi i dalje radimo sa Ambasadom Češke, Udruženje People in Need, podrška Češke Razvojne agencije. Imamo obavezu da odgovorimo na neka tehnička pitanja prema Češkoj Razvojnoj agenciji. Sve to teče da kažemo nekim tokom. Vidjet ćemo u konačnici šta ćemo od toga dobiti. Pored toga, pokušavamo naći i neka druga rješenja. Imat ćemo sastanak sa jednom kompanijom koja se bavi tim djelatnostima, da vidimo šta možemo uraditi s te strane.

Lijepu sliku o Maglaju, prenose između ostalog kulturni, sportski radnici, sve to daje jedan lijep okvir ovom malom gradu.

Iskazujem zahvalnost i prema kulturnim i sportskim radnicima koji prenose ime općine Maglaj i unutar BIH i izvan. Ovako mali grad sa ovolikim brojem uključenih mladih osoba, djece u sportske procese, u kulturne aktivnosti ipak je jedan zadovoljavajući.

Šta biste na kraju rekli našim slušaocima i gledaocima?

Na kraju bih poželio im dobro zdravlje, dobru nafaku, a s to dvoje dolazi sve ostalo.

 

 

Intervju radila Nejra Bradarić, a cjelokupni intervju možete pogledati OVDJE