• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.11.2012

Bontex Maglaj: Mjesečna proizvodnja do 25 hiljada košulja i bluza

Iz maglajske fabrike lake modne konfekcije “Bontex”, koja trenutno upošljava 180 radnika, svakog mjeseca se za dugogodišnjeg švicarskog partnera firmu “Wedermeyer” isporuči od 23 do 25 hiljada muških i ženskih košulja i bluza. Prema najavama, izgradnja nove proizvodne hale omogućila bi upošljavanje još 180 radnika u naredne dvije godine.

“Švicarska je i dalje spremna da podržava uspješne privrednike kakav je Senahid Husić. U Švicarskoj trenutno živi 70.000 ljudi koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a polovina ih ima dvojno državljanstvo. Lijepo bi bilo kada bi i oni ovdje investirali i uticali na bolji ekonomski oporavak Bosne i Hercegovine”, rekao je Hannes German, predsjednik Komisije za vanjske poslove švicarskog Parlamenta koji je zajedno sa svojim kolegama te sa ambasadorom Švicarske u BiH Nj. E., Andre Schallerom, posjetio ovu izvozno orijentisanu kompaniju.

Na licu mjesta mogli su se uvjeriti kako se u posljednjih osam godina razvila ova kompanija, pokrenuta privatnim kapitalom Senahida Husića, ali i sredstvima kreditnog fonda švicarske Vlade. German i Schaller, bili su iskreno impresionirani onim što su vidjeli u Bontexu. “U prvi mah sam pomislio da sam u Švicarskoj”, rekao je German i obećao da će po povratku u Švicarsku prvo kupiti košulju koja je sašivena u maglajskom Bontexu.


N.Br.