• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  25.09.2019

Ambasadorica Savezna Republike Njemačke u BiH posjetila Područnu školu Bradići

 

Danas je ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH, NJ.E. Margret Uebber posjetila Područnu školu Bradići. Cilj posjete jeste primopredaja sportske opreme koju je u cilju unapređenja interakcije između učenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a koji pohađaju nastavu po dva nastavna plana i programa, Ambasada Njemačke u BiH uz koordinacijsku ulogu Misije OSCE-a  u BiH i uz saradnju Osnovne škole Maglaj i Osnovne škole Fra Grga Martić Ozimica finansirala. Sportska oprema će se koristiti za izvođenje redovnih školskih aktivnosti, kao i organiziranja zajedničkih vannastavnih aktivnosti u dvorani škole u kojima će učestvovati učenici obje nacionalnosti.

Svečanosti primopredaje sportske opreme prisustvovali su Šef Odjela za planiranje i politiku djelovanja Misije OSCE-a u BiH Joeri Maas i predstavnik OSCE-a u Maglaju Alen Ćosić, pomoćnik ministra Sektora za kulturu i sport Marinko Tokić,  direktorica Pedagoškog zavoda Aida Salkić, načelnik općine Mirsad Mahmutagić, zamjenik načelnika općine Žepče Ilija Barešić, direktorica Osnovne škole Maglaj Jasna Brka i pomoćnik direktora Osnovne škole Fra Grga Martić Josip Jurišić koji su se tom prilikom prisutnima i obratili.

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH, NJ.E. Margret Uebber iskazala je zadovoljstvo današnjom posjetom.

„Veoma sam sretna što imam priliku da danas budem ovdje kod vas, u vašoj školi i veoma mi je drago što su ovdje u velikom broju zvaničnici općine Maglaj i Žepče, kao i oni koji su vezani za ovu školu. Draga djeco, želim vama prije svega reći da sam jako sretna što mogu biti s vama i veliko hvala na divnom muzičkom pozdravu koji ste pripremili za mene. Ovo je moje prvo, malo duže službeno putovanje izvan Sarajeva. Mnogo mi je stalo do toga da dođem ovamo lično kako bi predali ovu našu malu donaciju, malu, ali veoma značajnu i važnu, jer mislim da je jako bitan suživot, da djeca zajedno rade, da se zajedno igraju i provode vrijeme, te da se na taj način te etničke granice prevaziđu. Srdačno se zahvaljujem kako načelniku općine Maglaj, tako i načelniku općine Žepče, jer bez vaše političke podrške ovo danas ne bi se moglo realizirati. Veliko hvala naravno i ovim dvjema školama“, kazala je ambasadorica Uebber.

Predstavnik OSCE-a prilikom obraćanja kazao je: „ Zadovoljstvo mi je biti ovdje sa vama. Dozvolite mi da istaknem, mi u Misiji OSCE-a često govorimo o fenomenu dvije škole pod jednim krovom, imamo diskusije na najvišem političkom nivou, al danas to nije u vezi toga. Ovo pokazuje da ova izuzetna djeca imaju mnogo više stvari koje ih spajaju, koje su im zajedničke, nego onih koje nisu. „

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić poželio je dobrodošlicu ambasadorici Uebber i ostalim gostima, te uputio riječ djeci: „Dječici želim sve najbolje u njihovom školovanju i ubjeđen sam da će ovdje u  dvorani provoditi dio svog djetinjstva u sretnim trenucima. „

Nakon toga, svi zajedno su posjetili volonterski centar za socijalnu inkluziju Fojnica, gdje ih je sa radom upoznao predstavnik Udruženja građana „Fojničani“ Davor Šupuković.