• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.10.2012

Delegacija Općine Maglaj položila cvijeće na spomen-ploču Alije Izetbegovića

"Svi treba da se upitamo šta smo učinili da ova zemlja bude jača, bolja i po mjeri svih njenih građana", rekao je svojevremeno prvi predsjednik nezavisne BiH rahmetli Alija Izetbegović, od čije smrti se danas navršilo devet tužnih godina.

Rahmetli Izetbegović bio je i vrhovni komandant Armije RBiH.

U znak sjećanja, delegacija općine Maglaj na čijem je čelu bio načelnik Mehmed Mustabašić danas je položila cvijeće i učenjem Fatihe odala dužno poštovanje r. Izetbegoviću. Podsjećamo da je spomen ploča postavljena u Starom gradu na Trgu koji, odlukom Općinskog vijeća Maglaj, nosi ime Alije Izetbegovića.



Izetbegović je tražio pravdu, a ne osvetu:

"Niko ne treba da se sveti, već samo da traži pravdu. Osveta otvara vrata zla kojem nema kraja. Ne zaboravite prošlost, ali nemojte živjeti u prošlosti". Budućnost, govorio je, također, Izetbegović, nećemo tražiti u našoj prošlosti. "Da bi mogao biti učitelj na Zemlji, prvo moraš biti učenik Svemira. Pravo za mene nije samo posao, nego predstavlja vjeru, način života i životnu filozofiju. Budućnost nećemo tražiti u našoj prošlosti. Nećemo se voditi za mržnjom i osvetom".