• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.09.2019

Svečano obilježen Dan općine Maglaj

 

Povodom Dana općine, 18. septembra, održana je svečana akademija na kojoj su dodijeljena najviša općinska priznanja i četiri nagrade zaslužnim pojedincima za posebne zasluge i angažman u mjesnim zajednicama. Simboličnu nagradu dobila je i Amna Muhamedović, zlatna studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu, prva u historiji s prosjekom 10.

Ove godine općinsko priznanje „Grb Maglaja“ dobio je doktor Salim Ibrahimefendić, a za počasnog građanina proglašen je doktor Šefkija Botonjić.

„Plaketa Maglaja“ pripala je novinaru u penziji Hajdaru Arifagiću i Mješovitoj srednjoj školi Maglaj, a Škola rukometa RK „Maglaj“, koja je veliki broj talentiranih rukometaša iznjedrila, dobila je „Zahvalnicu Maglaja“.

Priznanje „Maglajska lenta“ dobili su Himzo Bašić-Trošo, nosilac priznanja „Zlatni ljiljan“, i Mensura Smajić. Prvi put dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima za posebne zasluge i angažman u mjesnim zajednicama.  Nosioci tih priznanja su Mustafa Bešić iz Domislice, Zijad Hrnjičić iz Jablanice, Meho Kovačević na prijedlog MZ Oruče i Mustafa Mašić, također iz Oruča.

Prisutnima su se obratili predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

“Sretna sam što smo u proteklom period dokazali da općina Maglaj ima privredni i razvojni potencijal, da je Maglaj jedna od općina pred kojom je svijetla budućnost, te da ima perspektivu razvoja u svim sferama života, kako u privrednom, tako i socijalnom, kulturnom i demografskom.Želim to naglasiti i zbog 160 novorođenih Maglajki i Maglajlija u 2019. i ja im ovim putem želim dobrodošlicu. Nastojimo podizati svijest mladih o jačanju njihove uloge na lokalnom nivou, s tim u vezi podržavali smo i podržavat ćemo i dalje projekte mladih ljudi, a samo jedan od njih je obilježavanje stotinu godina vrijednog kulturno-historijskog objekta Čabrina kafana. Dakle, važno je imati jasnu viziju i cilj za realizacijom, a mi smo tu da podržimo svaku dobru, pozitivnu i kvalitetnu ideju”, kazala je predsjedavajuća.

“U 2016. godini Maglaj je bio na 60. mjestu i spadao u kategoriju nedovoljno razvijene općine, što znači da je Maglaj „pretekao“ čak 16 općina za dvije godine. Slijedeći parametri su to dokazali: stepen zaposlenosti- zabilježen napredak za 3%, stepen nezaposlenosti smanjen sa 54,5% na 48,3%, smanjen broj svih kategorija nezaposlenih ( posebno VSS ), prosječna neto plaća veća je za 44 KM, izvoz povećan sa 117 miliona KM u 2016. godini na 188,670 miliona KM u 2018. godini. Veliki korak naprijed napravili smo ispunjavajući kriterije Programa certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi prema važećem BFC standardu. Ovom odlukom općina Maglaj potvrđena je kao povoljno poslovno okruženje, što znači da ispunjava visoke standarde I garanciju da postojeći i potencijalni privrednici imaju usluge i informacije koje će olakšati njihovo poslovanje i aktivnosti, a koje spadaju u nadležnosti lokalne samouprave. Stalna su nastajanja da se poboljšaju infrastrukturni uvjeti. Značajan dio putnih komunikacija smo sanirali i uredili, i nastavljamo dalje sa aktivnostima”, istakao je načelnik općine.

U programu su nastupili članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj i učenici i nastavnici Osnovne škole „Maglaj“, a izveden je i performans „Volim Maglaj“.

Prije svečane akademije položeno je cvijeće na spomen obilježje prvom šehidu općine Maglaj, Trg Alije Izetbegovića, šehidsko mezarje Podborik, spomen obilježje na Čakalovcu, spomen obilježje u Novom Šeheru, te spomen obilježje Civilnim žrtvama rata, a nakon toga na centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.