• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.09.2019

Zvanično otvorena manifestacija Dani Čabrine kafane

 

 

Danas je zvanično otvorena manifestacija Dani Čabrine kafane, a u čast obilježavanja 100 godina postojanja ovog kulturno-historijskog objekta. Projekat su osmislili i realizirali u saradnji sa Općinom Maglaj, Udruženje mladih „Sub castro nostro-Pod našom tvrđavom“.

Prisutnima se na samom početku obratio Čabrin praunuk Vedran Pap koji se tom prilikom zahvalio Općinskom vijeću, načelniku općine i svima koji su prepoznali vrijednost Čabrine kafane.

„Zahvaljujem se Općinskom vijeću koji su izglasali odluku da Čabrina kafana dobije prošle godine najveće općinsko priznanje. Nama u porodici je učinjena velika čast samom kandidaturom, a o priznanju da ne govorimo. Posebno se zahvaljujem načelniku naše male, ali lijepe općine gospodinu Mirsadu Mahmutagiću na svesrdnoj pomoći u radu ove kafane. Njegova podrška i ovoj manifestaciji govori da za Stari grad vjerovatno dolaze bolji dani. Također se zahvaljujem akademskim slikarima Fuadu Čičkušiću i Admiri Bradarić koji su svojim djelom, znanjem, trudom i iskustvom bitno doprinijeli kako samoj manifestaciji, tako i budućem izgledu kafane. Zahvaljujem se i mnogim drugim pojedincima, ustanovama i firmama koji su na razne načine dali svoj doprinos. Posebna zahvala ide našim mušterijama, jer bez njih objektivno gledano, kafana se ne bi održala u životu. Na kraju, zahvalio bih se i Udruženju mladih „Sub castro nostro- Pod našom tvrđavom“ koje je osmislilo i nadam se da će uspješno privesti kraju ovaj zahtjevni projekat. Radi se o mladoj grupi ljudi koji svojim radom šire jednu pozitivnu energiju, entuzijazam i iskrenost. S nadom da će se u Stari grad uskoro vratiti makar djelimično život kakav je bio nekad, do nekog novog viđenja“, kazao je Vedran.

Svečanu ceremoniju proglasio je otvorenom načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„ Ovo je jedan veliki jubilej, stotinu godina da traje u zemlji koja doživljava turbulencije, transformacije i sl. Mnogo je generacija prošlo kroz ovu kafanu, mnogo doživljaja, lijepih i teških trenutaka, sve se zbivalo ovdje. Tih stotinu godina moramo se zahvaliti porodici i familiji Obralić koja je mnogo truda i energije uložila da ovo opstane. Ja se iskreno zahvaljujem ovoj porodici za sve godine i njihov trud, ali i porodici Pap koja ulaže svoje vrijeme kako bi ovaj vrijedni objekat zaista opstao“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Ovom prilikom porodica Obralić na vrlo emotivan način zajedno sa načelnikom Mahmutagićem su otkrili zidnu tapetu u čast stogodišnjici ovog objekta.

Program su upotpunili učenici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Maglaj. Predivnu gastro ponudu pripremile su članice Udruženja „Cicmanke“ iz Novog Šehera i pekara „Elma“ iz Starog grada.

Na kraju, prisutni su imali priliku pogledati izložbu slika u unutrašnjosti Čabrine kafane, te uživati u tradicionalnoj kafi.