• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  05.06.2019

Obilježen Dan šehida u općini Maglaj

 

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. Dan najboljih sinova, gazija i junaka Bosne i Hercegovine obilježen je i na području općine Maglaj u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Maglaj i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

Program obilježavanja počeo je na šehidskom mezarju Podborik, gdje su imami proučili hatme i jasine-šerifa maglajskim šehidima, palim borcima i svim žrtvama rata, a zatim, posjetila su se šehidska mezarja u Jablanici i Bijeloj ploči, kao i mezarje Turbe.

Prisutnima su se obratili načelnik općine Mirsad Mahmutagić i glavni imam Nevres ef. Hodžić.

„Danas je Dan šehida i dan svjedočenja da su naši mnogi najmiliji dali svoje živote za očuvanje nam jedine Bosne i Hercegovine, za spas svih Bosanaca i Hercegovaca koji su osjećali i osjećaju ovu zemlju svojom domovinom. Mnoga šehidska mezarja širom Bosne i Hercegovine, opominju nas da je ova zemlja prošla kroz težak period i da borba za nju nikada nije prestala. Mi smo je sačuvali i danas živimo u njoj onako kako najbolje možemo“, kazao je načelnik Mahmutagić.

„Došli smo ovdje danas da se bar na trenutak upitamo da li smo u prethodnom periodu, od rata do danas, znali cijeniti doprinos šehida i ostvarenje koje su nam u nasljedstvo i emanet ostavili. Državu, slobodu i njihove porodice, ali i nas same“, istakao je glavni imam, ef. Hodžić.

U 13,00 sati klanjat će se podne namaz i proučit će se tewhid za duše šehida u Novoj gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiji.