• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  09.05.2019

BFC: Posjeta Verifikacione komisije Općini Maglaj

 

Općina Maglaj je u martu 2018. godine potpisala ugovor i uključila se u proces certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi ( BFC SEE ). Proces provođenja i pripreme certifikacije je trajao više od godinu dana, a uz tehničku pomoć Regionalne agencije za razvoj- REDAH.

Tim povodom, danas je u Općini Maglaj boravila međunarodna Verifikaciona komisija i izvršila ocjenu ispunjenosti BFC SEE kriterija.

Sastanku sa Verifikacionom komisijom su prisustvovali Načelnik općine, šefovi općinskih Službi, predstavnici Privrednog savjeta i članovi BFC tima koji su i proveli proces certifikacije. Nakon što su Načelnik općine Mirsad Mahmutagić i gospodin Nermin Bešlagić prezentirali ključna unapređenja BFC SEE procesa, Verifikaciona komisija je kroz razgovor i dokumentovanje procedura, sa prisutnim učesnicima sastanka provela provjeru stepena ispunjenosti i cjelokupnu evaluaciju svih zahtjevanih kriterija.

Nakon ovog sastanka, održan je i sastanak sa maglajskim privrednicim, te je upriličena posjeta kompaniji HM Promet Maglaj.

Verifikaciona komisija će izraditi konačni verifikacijski izvještaj sa finalnim preporukama za poboljšanja i eventualne dopune dokumenata po pojedinim kriterijima.

Inače, međunarodno priznati standard ( BFC SEE ) je jedinstveni program za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave u regionu jugoistočne Evrope pružaju privrednicima. Program daje jasne smjernice općinama i gradovima kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu standarde efikasne i transparentne lokalne administracije. S druge strane, investitorima koji žele da presele ili prošire svoje poslovanje u jugoistočnu Evropu, BFC SEE služi kao standardizovan mehanizam za procjenu lokalnih uslova za poslovanje i ukazuje na to koje općine u regionu imaju najpovoljniju klimu za investiranje.