• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.09.2012

Počela manifestacija "Septembarski dani otpora Maglaj 92.-95."

Septembar i novembar 1992.godine bili su, po mnogima, od najpresudinije važnost za odbranu Maglaja.
Navršilo se 20 godina od početka do tada najveće neprijateljske ofanzive na Maglaj.
«Godine otpora su iza nas, a u nama sjećanje na te dane od zabarava se čuvaju i kroz manifestaciju «Septembarski dani otpora», rečeno je na otvaranju Manifestacije.
Na otvaranju su se okupili brojni pripadnici boračkih udruženja iz perioda 1992-1995, predstavnici vlasti, gradjani, mladi, učenici osnovnih i srednjih škola.
Glavi nosilac svih aktivnosti programa «Septembarski dani otpora Maglaj 92-95» je Organizacija RVI Maglaj. Odlukom Skupštine Organizacije 21.septembar obilježava se i kao Dan ratnih vojnih invalida Maglaja.
Prisutnima na otvaranju obratio se Adem Bradarić, predsjednik ORVI Maglaj, a «Septembarske dane otpora» otvorio je općinski načelnik Mehmed Mustabašić.
21. septembar 1992.godine, u ranim jutarnjim satima Maglaj ali i linije odbrane pripadnika maglajske brigade zasute su hiljadama projektila ispaljenih sa neprijateljskih položaja. Ni grad i civilno stanovništvo nisu bili pošteđeni.
Na otvaranju, delegacije općine i boračkih udruženja položila je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima-poginulim braniocima u Parku ljiljana.