• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.09.2012

Obilježen 18.septembar - Dan općine Maglaj

«Sub castro nostro Maglay» - «Pod našom tvrđavom Maglaj», zapisao je ugarski kralj Sigismund 18.septembra 1408.godine. To je prvi pisani trag o ovom drevnom bosanskom gradiću koji se slavi i kao Dan općine.
Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorio je Adnan Zahirović, zlatni student sarajevskog PMF-a, mladić koji su svom indexu ne zna za manju ocjenu od desetke. «Kako sam ponosan na svoje rezultate, tako se ponosim i mjestom gdje sam rođen, školovao se, igrao i odrastao. Vremenom te život odvede i u druga mjesta, ali kad jednom prošetaš ovom čaršijom, teško da joj možeš naći zamjenu», rekao je Adnan pozdravljen gromoglasnim aplauzom više od 300 prisutnih gradjana i gostiju na svečanosti. Tako je bilo i tokom cijele svečanosti – ovogodišnji dobitnici priznanja, kako je neko rekao, zaista su istinske ljudske gromade, osobe kojima se Maglaj ponosi.
„Plaketa Maglaja“ dodjeljena je medicinskoj sestri Senadi Bašić, koja je skupa sa stanovnicima novošeherskog kraja zapamtila sve ratne strahote i Niki Kožuloviću,
velikom humanisti, istinskom čuvaru kulturne baštine Hrvata i dopredsjedavajućem Općinskog vijeća u dva mandata. Prisutni su gromko pozdravili i dobitike «Nagrade Maglaja», medicinskog tehničara u penziji Zaima Sinanovića, koji ne postustaje ni u poznim godinama i čuvenog maglajskog pekara Hamzaliju-Mimu Terzimehića, za čije se lepine zna se i van ovoga grada.
Georg Šil (Georg Schill), osoba koja je medju najzaslužnijim što je Maglaj dobio novu zgradu Centra za socijalni rad sa Dnevnim centrom za djecu sa posebnim potrebama, posao je Počasni gradjanin Maglaja. Hadži Mustafi Ahmetagiću, dugogodišnjem mujezinu Kuršumlija džamije, vrijednom hroničaru zbivanja u džematu čiji zapisi podsjećaju i na Bašeskijine uručeno je priznanje «Grb Maglaja» kao i RTV Maglaj, koja je ove godine obilježila 41 godinu postojanja Radio Maglaja, a 20 godina Televizije, medijskoj kući koja iz dana u dan sve više potvrđuju ulogu lokalnog javnog servisa i da je u službi svojih vjernih slušalaca i gledalaca.
Dan općine pored premijera ZDK Fikreta Plevljaka, čestitali su i predsjedavajući Vijeća Mirsad Nalić i načelnik Mehmed Mustabašić kojie je poželio da Maglaj ostane prepoznatljiv kao BiH u malom – multietničan i multikulturalan, a da Maglajlija uvijek bude ponosan što je ponikao u ovom gradu.
Svečanost su svojim nastupom upotpunili članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj.