• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.03.2019

Učenici Gimnazije održali prezentaciju rezultata istraživanja u sklopu projekta „Multietnička zajednica je moj dom 3“

 

Održana je prezentacija rezultata istraživanja učenika Gimnazije „Edhem Mulabdić“ u sklopu projekta „Multietnička zajednica je moj dom 3“, a pod mentorstvom profesorice Mirele Jašarević. Pored njih, prezentaciju su održali i mladi aktivisti iz Bratunca, a prisutnima su se predstavili i učenici iz SŠC Srebrenica. Predstavljene su aktivnosti svake od navedenih škola, dosadašnji projekti, te obavljene analize u lokalnim zajednicama gdje je najviše onih koji smatraju da multietnička zajednica jeste najljepši dom za sve.

Na kraju, uputili su i zajedničku poruku: „ Živimo sretno u harmoniji, međusobnom uvažavanju i poštovanju, njegujmo zajedničke vrijednosti i budimo najbolji čuvari kulturnog koda Bosne i Hercegovine, a to su multietnička zajednica i interkulturalnost.“

U realizaciju ovog projekta čiji je organizator Helsinški odbor za ljudska prava i Ambasada SAD-a u BiH,  uključeni su učenici srednjih škola iz Brčkog, Tuzle, Bratunca, Srebrenice, Teslića i Maglaja, kao i aktivisti iz oblasti navedenih lokalnih zajednica. Cilj ovog projekta je predočiti mladim ljudima važnost promovisanja i primjene međukulturalnih vrijednosti u praksi, svakodnevnog međuetničkog dijaloga i kreiranje sredine za život bez diskriminacije na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.