• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.02.2019

Svečano obilježen Dan nezavisnosti BiH u Maglaju

 

Danas je svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u općini Maglaj. Program je započeo performansom učenika Gimnazije „Edhem Mulabdić“ i Mješovite srednje škole na platou preko puta zgrade Općine. Oni su simbolično napravili bojama zastave jedan od najznačajnijih datuma, te obratili se prisutnima sa porukama da treba ostati u Bosni i Hercegovini i boriti se za njenu budućnost.

Delegacije  su položile cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste narodnih heroja, nakon čega je uslijedila prigodna Svečana akademija u kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ .

Prisutnima su se obratili dopredsjedavajući Općinskog vijeća Hajrudin Fermić i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Uz velike žrtve, Bosna je ostala i opstala, ali prijetnje nisu nestale. Zato uz čestitke građanima Maglaja, šaljemo poruku i prijateljima i neprijateljima:'Nećemo odustati, nećemo dati nikome da uništi jedinu nam domovinu. Borit ćemo se svakog trena, svakog dana i svim sredstvima za njenu opstojnost, a svi ćemo zajedno brže pobijediti sile mraka bržim razvojem svakog pedlja naše zemlje, demokratijom, hrabrim, kreativnim mladim ljudima, znanjem, istinom i obrazovanim građanima i dobrom ekonomijom“, kazao je dopredsjedavajući Fermić.

„Neka nas današnji dan podsjeti na sve utemeljitelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine, kao i branitelje njene ustrajnosti. Borimo se da budućnost narednih generacija bude sigurnija, jača i zdravija. Ne dozvolimo da izgube kompas i volju za opstankom u Bosni i Hercegovini, nego da im s pravom možemo poručiti da ostaju u svojoj domovini i da čuvaju njenu nezavisnost i suverenitet, braneći je vlastitim obrazovanjem. Svim Bosancima i Hercegovcima, ali i svim građanima i ljudima dobre volje u zemlji i širom svijeta, onima koji vole svoju Bosnu i Hercegovinu, sretan 1. mart, Dan nezavisnosti. Želim vam dobro zdravlje, dug život u miru i zadovoljstvu“, poručio je načelnik Mahmutagić.

Gradski mješoviti hor pod vodstvom Hane i Dinka Čizmića predstavili su se najljepšim melodijama, a učenice Samra Terzimehić i Lejla Alispahić simboličnim porukama i stihovima su čestitale ovaj značajni praznik. Također, prisutnima su se predstavili Nadir Čajić i Anisa-Pračić Šehić, te kroz pjesmu poručili „Ne idite odavdje“.

Tokom dana, delegacije su obišle i ostala spomen obilježja, te položili cvijeće,