• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.09.2012

Novi pogon u Maglaju - britanski „Ionix Systems” na bosanskohercegovačkom tržištu

Otvaranje 50 novih radnih mjesta velika je vijest i u Maglaju ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Otvaranjem prvog proizvodnog pogona u Maglaju, britanski specijalizovani dizajner i proizvođač žičanih formi električnih instalacija „Ionix Systems” ušao je na bosanskohercegovačko tržište. Nova investicija je vrijedna 4 miliona KM, otvoriće 200 novih radnih mjesta, sa već 50-tak radnih mjesta u prvoj fazi.



Foto: Tarik Ustalić

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nj.E. Nigel Casey, načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić i glavni izvršni direktor „Ionix Systems” William Taylor presjecanjem vrpce zvanično su otvorili ovaj pogon.
Općinski načelnik Mehmed Mustabašić budućim investitorima je poručio da će u općini Maglaj uvijek imati pouzdanog partnera u realizaciji svojih poslovnih ideja i planova. «Nadam se da ovo neće biti posljednja engleska firma koja otvara proizvodni pogon na našem području. Ohrabruju i najave povećanja broja uposlenih», rekao je Mustabašić.
Od prvih razgovora pa do otvaranja pogona proteklo je svega nekoliko mjeseci.
«Iz ovog pogona već je upućena prva pošiljka gotovih proizvoda. To šalje poruku i drugim inovestitorima da je ovo općina koja za biznis stvara prijateljsko okruženje, da razumije šta je to kompanijama potrebno da bi pokrenule proizvodnju. Ionix je odabrao da dođe ovdje zato što je pronašao obrazovanu, sposobnu i cijenovno povoljnu radnu snagu na evropskom podneblju. Ovaj primjer pokazuje šta se može postići ukoliko svi zajednički rade kako bi osigurali uslove koji će firmama kao što je ova omogućiti poslovanje i uspjeh“, naglasio je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nj.E. Nigel Casey.
„Ionix Systems“ je specijalizovani dizajner i proizvođač žičanih formi koje se koriste u avio-svemirskoj industriji, odbrani, proizvodnji energije i drugim sektorima inžinjeringa visoke performanse. Sjedište kompanije i proizvodni pogon u Velikoj Britaniji nalaze se u Lancashireu, a imaju i prodajni centar u Berlinu, u Njemačkoj. Pored toga, proizvodne pogone imaju u Hrvatskoj i Estoniji.
«Do kraja godine imaćemo ukupno 100 uposlenih radnika. Radnicima smo izuzetno zadovovoljni vrijedni su i marljivi, a u ovom pogonu pogonu proizvodiće se dijelovi za buldozere koji se koriste u gradjevinskoj industriji. Mi već razmatramo mogućnosti preuzimanja dodatnog prostora koji bi podržao naše planove rasta u budućnosti. Uzbuđen sam zbog onog što stoji pred nama i radujem se bliskoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom u godinama ispred nas», rekao je glavni izvršni direktor „Ionix Systems” William Taylor.
Svečanost su uveličali i članovi Gradskog folklornog ansambla Maglaj i mlada solistica Edita Totaj.

Foto : Tarik Ustalić