• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.01.2019

Obilježena 25. godišnjica Bitke za Pazarić

 

Danas je obilježena 25. godišnjica Bitke za Pazarić uz podršku Općine Maglaj, a u organizaciji MZ Liješnica.

Na samom početku prisutnima se obratio Fahir Salkić, predstavnik Vijeća MZ Liješnica i istakao kako su svi dužni da pamte, prisjećaju se i ne dozvole mlađim generacijama da ovaj važan datum padne u zaborav.

„Akcija za Pazarić predstavlja primjer hrabrosti, sposobnosti i neustrašivosti naših boraca od kojih su neki, nažalost, našu slobodu platiti svojim životima. Dužni smo da pamtimo, da se prisjećamo i da ne dozvolimo mlađim generacijama da ovaj datum padne u zaborav. Sjećanje na žrtve nas trajno obavezuje da nam ovaj datum ne bude u mislima samo 21. januara, jer su oni zaslužili da ih se uvijek sjećamo“, kazao je Salkić.

Azur Smajić, član komande 327. Viteške brigade kazao je da sve što se desilo u periodu 1992-1995. godine nikom nije donijelo nikakvu koristi.

„Danas, nešto više od 23 godine kako je rat završio, rat koji nikome, osim pojedincima, nije donio korist, malo smo se odmakli u popravljanju opštih međuljudskih odnosa u našoj jedinoj, nedjeljivoj Bosni i Hercegovini. Smatram da bi se težište svih aktivnosti moralo prebaciti sa međusobnih optuživanja na zajednički rad za dobrobit naše djece i unuka“, istakao je Smajić.

Glavni imam, Nevres ef. Hodžić naglasio je da se nada kako ostale generacije neće  morati boriti za puko preživljavanje i opstajanje na ovim prostorima.  

„Oni koji su učestvovali u historiji, a ugrožavali su naša prava neka se stide svoje historije. Mi koji smo branili nevine živote, trebamo svojom historijom, bez obzira koliko ona bolna za nas bila, biti ponosni. Nadam se da će naša pokoljenja u drugom, trećem, četvrtom, desetom koljenju od nas imati dosadnu historiju, da oni neće boriti se za puko preživljavanje i opstajanje na ovim prostorima. Svim učesnicima ove bitke, veoma značajne za Maglaj čestitam na postignuću sa željom da svi zajedno, bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest ili bilo kakva opredjeljenja uživamo u slobodi“, kazao je glavni imam.

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić ukazao je na važnost obilježavanja svih datuma historije Maglaja i Bosne i Hercegovine, te prenošenje iskustava iz tog perioda na mlađe generacije.

„Mnogo je herojskih dana u tom periodu bilo u našem Maglaju i svaki od njih treba njegovati, svaki od njih treba biti dan okupljanja i pripadnika Armije R BiH, svih Maglajlija, posebno mladih da im se prenese iskustvo iz tog najtežeg perioda odbrane Maglaja, odbrane Bosne i Hercegovine. Želim vam svako dobro, najviše zdravlja i mislim da imamo veliku potrebu da pored obilježavanja ovih dana herojske borbe, voditi računa i o našoj Bosni i Hercegovini,  koja je i danas strana koju žele i sa istoka i sa zapada da uništavaju i dijele. Pred nama je i dalje borba, traje i trajat će“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Nakon što su delegacije položile cvijeće, tradicionalno su svi prisutni posjetili Pazarić, položili cvijeće na Spomen obilježje, gdje je Kasim Topčić, učesnik Bitke održao kratak čas historije.